Jainism & Buddhism Multiple Choice Questions Set-2

Question 1.

The paintings of Ajanta depict the stories of
A.Ramayana
B.Mahabharta
C.Jataka
D.Panchatantra

Ans: C.Jataka


Question 2.

Lord Mahavira died at
A.Saravana Belagola
B.Lumbini Garden
C.Kalugumalai
D.Pavapuri

Ans: D.Pavapuri


Question 3.

Which language was mostly used for the propogation of Buddhism?
A.Sanskrit
B.Prakrit
C.Pali
D.Sauraseni

Ans: B.Prakrit


Question 4.

The Third Buddhist Council was patronised by
A.Kanishka
B.Ashoka
C.Mahakashyap Upali
D.Sabakarni

Ans: B.Ashoka


Question 5.

In which language were the Buddhist-texts
‘Pitakas’ composed?
A.Sanskrit
B.Ardhamagadhi
C.Pali
D.Prakrit

Ans: C.Pali


Question 6.

Buddhism in Nepal was introduced during the reign of
A.Samudragupta
B.Ashoka
C.Chandragupta
D.Harshavardhana

Ans: B.Ashoka


Question 7.

Vaishakha Poornima has a great significance because it was on this day
A.Buddha was born
B.Buddha got enlightened
C.Buddha died
D.All of the above

Ans: D.All of the above


Question 8.

Which of the following are beliefs of Buddhism?
A- The world is full of sorrows:
B- People suffer on account of desires:
C- If desires are conquered, nirvana will be attained:
D- The existence of God and Soul must be recognised:
A.A, B, C and D
B.B and C
C.A, B and C
D.B, C and D

Ans: C- If desires are conquered, nirvana will be attained:


Question 9.

Which of the following is not the “Tri Ratna” of Jainism?
A.Right faith
B.Right knowledge
C.Right view
D.Right conduct

Ans: C.Right view


Question 10.

Where was the first Buddhist Council held?
A.Vaishali
B.Kashmir
C.Rajagriha
D.Pataliputra

Ans: C.Rajagriha


Question 11.

Which of the following ruler was a contemporary of Buddha?
A.Udayin
B.Bimbisara
C.Ajatshatru
D.Mahapadma Nanda

Ans: B.Bimbisara


Question 12.

What is ‘Milind panho’?
A.A Buddhist place
B.One of the names of Buddha
C.A Buddhist Specimen of Art
D.Buddhist text

Ans: D.Buddhist text


Question 13.

Buddha gave his first religious message at
A.Rajagriha
B.Pataliputra
C.Gaya
D.Sarnath

Ans: D.Sarnath


Question 14.

Mahavira was born in a Kshatriya clan by the name of
A.Shakya
B.Janatrika
C.Mallas
D.Lichhavis

Ans: B.Janatrika


Question 15.

Which ruler founded the famous Vikramshila
University for the Buddhists?
A.Mahipala
B.Devapala
C.Gopala
D.Dharampala

Ans: D.Dharampala


Question 16.

During whose reign did the Gandhara School of Art blossom?
A.Harsha
B.Ashok
C.Kanishka
D.Chandragupta II

Ans: C.Kanishka


Question 17.

“Prince of Piligrims’ was the name attributed to
A.Fa-Hien
B.Hiuen – tsang
C.I-tsing
D.Megasthenes

Ans: B.Hiuen – tsang


Question 18.

The Jaina literature is known as
A.Tripitakas
B.Epics
C.Aryasutras
D.Angas

Ans: D.Angas


Question 19.

Which one of the following is not a sect of Buddhism?
A.Mahayana
B.Hinayana
C.Digambar
D.Theravad

Ans: C.Digambar


Question 20.

Buddha, Dhamma and Sangha together are known as
A.Triratna iratna
B.Trivarga
C.Trisarga :
D.Trimurti

Ans: A.Triratna iratna


Question 21.

In which Indian Religion, there are 24 tirthankaras?
A.Jainism
B.Buddhism
C.Hinduism
D.Sikhism

Ans: A.Jainism


Question 22.

Santhara is a religious ritual of community
A.Sikhs
B.Jews
C.Jain
D.Buddhists

Ans: C.Jain


Ancient Indian History GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Ancient Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Ancient Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment