Indus Valley Civilization Multiple Choice Questions Set-2

Question 1.

What was the strength of Indus economy?
A.Agriculture
B.Business
C.Pottery
D.Crockery

Ans: A.Agriculture


Question 2.

Which of the following has not been found in the excavation in Terracotta of Indus Valley sites?
A.Buffalo
B.Sheep
C.Cow
D.Pig

Ans: C.Cow


Question 3.

The people of the Indus Valley civilization
Worshipped
A.Vishnu
B.Pashupati
C.Indra
D.Brahma

Ans: B.Pashupati


Question 4.

The people of the Indus valley civilization wor shipped
A.Vishnu
B.Pashupati
C.Indra
D.Brahma

Ans: B.Pashupati


Question 5.

Match the following
A.Mohenjodaro 1. Statue of a priest
B.Harappa 2. Port
C.Kalibangan 3. Plough marks
D.Lothal 4. The Great Bath
A) A – 4, B-1, C-3, D – 2
B) A – 3, B-2, C-4, D-1
C) A – 2, B -3, C-1, D-4
D) A – 1, B-4, C-2, D-3

Ans: A) A – 4, B-1, C-3, D – 2


Question 6.

How were the streets of cities in Indus Valley Civilization?
A.Wide and Straight
B.Narrow and Unhygienic
C.Slippery
D.Narrow and Curved.

Ans: A.Wide and Straight


Question 7.

The Ruins of Harappa and Mohanjodaro were found on which of the following river bank?
A.Ravine
B.Indus
C.Beas
D.a and b both

Ans: D.a and b both


Question 8.

Which is the script of Indus Valley Civilization?
A.Tamil
B.Kharshthi
C.Unknown
D.Brahmi

Ans: C.Unknown


Question 9.

Which was the only city of the Indus without fortification?
A.Kalibangan
B.Harappa
C.Mohanjodaro
D.Chanhudaro

Ans: D.Chanhudaro


Question 10.

Which was the biggest building in Mohanjodaro?
A.Great Bath
B.Granary
C.Huge Hall
D.Two Story Building

Ans: B.Granary


Question 11.

The Great bath was found at –
A.Harappa
B.Lothal
C.Chanhudaro
D.Mohanjodaro

Ans: D.Mohanjodaro


Question 12.

Whose statue was an important creation of the people of Indus Valley Civilization?
A.Natraj
B.Dancing Girl
C.Buddha
D.Narasimha

Ans: B.Dancing


Question 13.

The worship of Mother goddess was related
A.With the Aryan Civilization
B.With the Mediterranean Civilization
C.With the Indus Valley Civilization
D.With the Vedic Civilization

Ans: C.With the Indus Valley Civilization


Question 14.

Harappa is situated on the bank of the river:
A.Ganga
B.Ravi
C.Yamuna
D.Sindhu

Ans: B.Ravi


Question 15.

The Great Bath of Indus Valley Civilization is found at
A.Harappa
B.Mohenjodaro
C.Ropar
D.Kalibangan

Ans: B.Mohenjodaro


Question 16.

Which was the backbone of Indus Economy?
A.Agriculture
B.Trade
C.Wheel Made
D.Carpentry

Ans: A.Agriculture


Question 17.

Name the oldest civilization
A.Indus Valley civilization
B.Mesopotamian civlization
C.Egyptian civilization
D.Chandragupta Vikramaditya

Ans: B.Mesopotamian civlization


Question 18.

One of the following Indus Valley sites is in
Pakistan
A.Lothal
B.Kalibangan
C.Alamgirpur
D.Harappa

Ans: D.Harappa


Ancient Indian History GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Ancient Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Ancient Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment