Indus Valley Civilization Multiple Choice Questions Set-1

Question 1.

The Social System of the Harappans was:
A.Fairly egalitarian
B.Slave-Labour based
C.Colour Varna based
D.Caste based

Ans: A.Fairly egalitarian


Question 2.

Which statement on the Harappan Civilization is correct?
A.Horse sacrifice was known to them.
B.Cow was sacred to them.
C.“Pashupati” was venerated by them.
D.The culture was generally static.

Ans: C.“Pashupati” was venerated by them.


Question 3.

Out of the following remains excavated in Indus Valley, which one indicates the commercial and economic development?
A.The Pottery
B.Seals
C.The boats
D.The houses

Ans: B.Seals


Question 4.

The Harappan Civilization was discovered the year:
A.1935
B.1942
C.1921
D.1922

Ans: C.1921


Question 5.

The organic relationship between the ancient culture of the Indus Valley and Hinduism today is proved by the worship of
A.Pashupati, Indra and the Mother Goddess
B.Stones, trees and animals
C.Vishnu and Lakshmi
D.Siva and Sakti

Ans: B.Stones, trees and animals


Question 6.

Which was the only Indus site with an artifi-cial brick dockyard?
A.Lothal
B.Kalibangan
C.Harappa
D.Mohenjo Daro

Ans: A.Lothal


Question 7.

The essential feature of the Indus Valley Civilization was
A.worship of forces of nature
B.organised city life
C.pastoral farming
D.caste society

Ans: B.organised city life


Question 8.

The people of the Indus Valley Civilization usually built their houses of
A.Burnt bricks
C. Wood
B.Stone
D. All of the above

Ans: A.Burnt bricks


Question 9.

The first metal used by man was
A.Aluminium
B.Copper
1.Iron
2.Silver

Ans: 1.Iron


Question 10.

Kalibangan is situated in
A.Uttar Pradesh
B.Sindh
C.Rajasthan
D.Gujarat

Ans: C.Rajasthan


Question 11.

Who amongst the following is associated with the study of the Harappan Civilization?
A.Charles Mason
B.Cunningham
C.M. Wheeler
D.M.S. Vats

Ans: D.M.S. Vats


Question 12.

The Harappans were the earliest people to produce
A.Seals
B.Bronze implements
C.Cotton
D.Barely

Ans: C.Cotton


Question 13.

The earliest city discovered in India was
A.Harappa
B.Punjab
C.Mohenjo Daro
D.Sindh

Ans: C.Cotton


Question 14.

Which among the following has not been found in the excavation of Harappan sites?
A.Drains and well
B.Fort
C.Reservoirs
D.Temple with Shikhar

Ans: D.Temple with Shikhar


Question 15.

Which of the following domesticated animal was absent in the terracottas of the Indus civilization?
A.Buffalo
B.Sheep
C.Cow
D.Pig

Ans: C.Cow


Question 16.

Which was the only Indus city without a citadel?
A.Kalibangan
B.Harappa
C.Mohenjodaro
D.Chanhudaro

Ans: D.Chanhudaro


Question 17.

The striking feature of the Indus Valley Civilization was
A.Urban Civilization
B.Agrarian Civilization
C.Mesolithic Civilization
D.Paleolithic Civilization

Ans: A.Urban Civilization


Question 18.

Which of the following scholars, who was the first to discover the traces of the Harappan Civilization?
A.Sir Johan Marshall
B.R.D. Banerjee
C.A. Cunningham
D.Daya Ram Sahani

Ans: C.A. Cunningham


Question 19.

Which of the following materials was mainly used in the manufacturing of Harappan seals?
A.Terracotta
B.Bronze
C.Copper
D.Iron

Ans: A.Terracotta


Question 20.

The language from which the term ‘India’ is derived is
A.English
B.Greek
C.Persian
D.Arabic

Ans: C.Persian


Ancient Indian History GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Ancient Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Ancient Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment