Indian Railway MCQs Set – 8

Question 1.

Consider the following steps in Budget Procedure in India:
1)The demands for grants of various ministries and departments including railways are considered by the concerned standing committees
2)Broad contours of the budget and the principles and policies underlying it are discussed.
3)A cut motion is moved in the Lok Sabha
4)Budget is presented in the House.
Which among the following is the correct sequence of the above steps?

A. 1 2 3 4
B. 1 2 4 3
C. 4 2 1 3
D. 3 1 4 2

Ans: C. 4 2 1 3


Question 2.

Indian Railways is constructing the country’s longest railway tunnel and tallest bridge in which of the following states?

A. Manipur and Jammu & Kashmir
B. Jammu & Kashmir & Assam
C. Assam and Maharashtra
D. Maharashtra and Jammu & Kashmir

Ans: A. Manipur and Jammu & Kashmir


Question 3.

Indian Railway’s Jamalpur Workshop is located at?

A. West Bengal
B. Orissa
C. Bihar
D. Uttar Pradesh

Ans: C. Bihar


Question 4.

Consider the following steps in Budget Procedure in India:
1)The demands for grants of various ministries and departments including railways are considered by the concerned standing committees
2)Broad contours of the budget and the principles and policies underlying it are discussed.
3)A cut motion is moved in the Lok Sabha
4)Budget is presented in the House.
Which among the following is the correct sequence of the above steps?

A. 1 2 3 4
B. 1 2 4 3
C. 4 2 1 3
D. 3 1 4 2

Ans: C. 4 2 1 3


Question 5.

Who is the current director general of Railway Protection Force (RPF)?

A. Brij Mohanty
B. S H Prakash
C. Dharmendra Kumar
D. Arun Kumar

Ans: D. Arun Kumar


Question 6.

General Manager is responsible for

A. Railway Board
B. Railway Ministry
C. Both railway Board and Railway Ministry
D. Finance Ministry

Ans: A. Railway Board


Question 7.

India’s first rail auto hub will be located in:

A. Kolkata
B. Chennai
C. Delhi
D. New Delhi

Ans: B. Chennai


Question 8.

Who is the current director general of Railway Protection Force (RPF)?

A. Brij Mohanty
B. S H Prakash
C. Dharmendra Kumar
D. Arun Kumar

Ans: D. Arun Kumar


Question 9.

Which app has been launched by the Ministry of Railways to expedite & streamline passenger grievance redressal?

A. Rail Sathi
B. Rail Dost
C. Rail Madad
D. Rail Neer

Ans: C. Rail Madad


Question 10.

Over which of the following rivers is the world’s highest railway bridge in Kashmir being constructed?

A. Chenab
B. Jhelum
C. Sutlej
D. Indus

Ans: A. Chenab


Question 11.

Mountain Railways of India refer to the railway lines built in the mountains of India in the nineteenth and early twentieth century, during the British Raj, even being run today by the Indian Railways. How many railway lines refer to the Mountain Railways of India ?

A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

Ans: C. 5


Question 12.

Which app has been launched by the Ministry of Railways to expedite & streamline passenger grievance redressal?

A. Rail Sathi
B. Rail Dost
C. Rail Madad
D. Rail Neer

Ans: C. Rail Madad


Question 13

How many stations to be redeveloped through PPP?

A. 100
B. 200
C. 350
D. 600

Ans: D. 600


Question 14.

Consider the following statements:

  1. Anti – collision device (ACD) Network is patented by Konkan Railway Corporation Ltd.
  2. Anti – collision device (ACD) uses Global Positioning System for its work
    Which among the above statements is / are correct?

A. Only 1 is true
B. Only 2 is true
C. Both are true
D. Neither is true

Ans: C. Both are true


Question 15.

What is the position of the Indian Railway under one management are also credited with having a multi gauge and multi traction system?

A. First
B. Second
C. Third
D. Fourth

Ans: B. Second


Question 16.

How many stations to be redeveloped through PPP?

A. 100
B. 200
C. 350
D. 600

Ans: D. 600


Question 17.

In which city is the Wheel and Axle Plant of the Indian Railways located?

A. Kapurthala
B. Varanasi
C.Bangalore
D. Rae Barelly

Ans: C.Bangalore


Question 18.

In recent times, the “dynamic brake system” is becoming popular in modern railways. The dynamic brake system coverts Kinetic energy to________:

A. Potential energy
B.Electricity
C. Sound energy
D. Magnetic energy

Ans: B.Electricity


Question 19.

What is the name of the first train of Indian Railways handed over to private players for operation?

A. Tejas Express
B. Shatabdi Express
C. Karnataka Express
D. Duronto Express

Ans: A. Tejas Express


Question 20.

In which city is the Wheel and Axle Plant of the Indian Railways located?

A. Kapurthala
B. Varanasi
C.Bangalore
D. Rae Barelly

Ans: C.Bangalore


Indian Railway GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Indian Railway GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Railway GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment