Indian Railway MCQs Set – 7

Question 1.

Who of the following is known for having designed the first railway timetables?

A. George Bradman
B. George Bernard Shaw
C. George Bradshaw
D. George Brummel

Ans: C. George Bradshaw


Question 2.

Consider the following statements with respect to the Railway Convention Committee:
1)The committee consists of members only from Lok Sabha
2)Railway Minister is the ex – officio chairman of Railway Convention Committee
Which of the above statements is/are correct?

A. 1 Only
B. 2 Only
C. Both 1 & 2
D. Neither 1 nor 2

Ans: D. Neither 1 nor 2


Question 3.

Which of the following zones administers the Matheran Hill Railway?

A. Konkan Railways
B. Western Railways
C.Central Railways
D. Southern Railways

Ans: C.Central Railways


Question 4.

Which railway station entered Limca Book of Records 2018 for having all – women staff?

A. Chhatrapati Shivaji Terminus railway station
B. Matunga railway station
C. Hazrat Nizamuddin railway station
D. Kolkata railway station

Ans: B. Matunga railway station


Question 5.

In which institution the training of electric work is being given?

A. Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering
B. Indian Railways Institute of Electrical Engineering
C. Railway Staff College
D. Indian Railways Institute of Civil Engineering

Ans: B. Indian Railways Institute of Electrical Engineering


Question 6.

With respect to ‘Operating ratio’ in Railways, which of the following statement is/are correct?
1)The higher is the ‘Operating Ratio’; the better is the economic condition of railways.
2) ‘Operating ratio’ of Indian Railways is high on account of social service obligation imposed in Budget.
Select the correct option from the codes given below

A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 & 2
D. Neither 1 nor 2

Ans: B. Only 2


Question 7.

Indian Railway will be provided a device to their Gang Men which would be wireless enabled and will intimate them about approaching trains. The Device will be called:

A. Surakhsha
B. Rail Rakshak
C. Shaktimaan
D. Rakshak

Ans: D. Rakshak


Question 8.

Which railway station has become the India’s first station to run by all women staff?

A. Matunga railway station
B. Hazrat Nizamuddin railway station
C. Chhatrapati Shivaji Terminus railway station
D. Kolkata railway station

Ans: A. Matunga railway station


Question 9.

In which year Indian Railway was nationalized?

A. 1947
B. 1951
C. 1952
D. 1955

Ans: B. 1951


Question 10.

New Humsafar Express, 3 – tier AC train was flagged off between which two locations on 2 June 2018?

A. Ajmer and Rameshwaram
B. Gorakhpur and Anand Vihar
C. Agartala and Bengaluru
D. Jodhpur and Bandra

Ans: D. Jodhpur and Bandra


Question 11.

Which of the gauges is used in the hilly areas?

A. Broad gauge
B. Meter gauge
C. Narrow gauge
D. Special gauge

Ans: C. Narrow gauge


Question 12.

In how many zones Indian Railway has been divided?

A. 14
B. 16
C. 17
D. 20

Ans: C. 17


Question 13.

Railway Staff College is situated at

A. Bangalore
B. Secunderabad
C. Chennai
D. Vadodara

Ans: D. Vadodara


Question 14.

Which is the India’s first double Decker train?

A. Ahmedabad Mumbai Central Double Decker Express
B. Samjhauta Express
C. Guwahati Thiruvananthapuram Express
D. Ernakulam Hazrat Nizamuddin Duronto

Ans: A. Ahmedabad Mumbai Central Double Decker Express


Question 15.

The first Shatabdi express was introduced between which of the following locations?

A. Bombay and Thane
B. Bombay and Kolkata
C. New Delhi and Jhansi
D. New Delhi and Chennai

Ans: C. New Delhi and Jhansi


Question 16.

When was the Jammu City appeared on the map of Indian Railway?

A. 1956
B. 1963
C. 1967
D. 1965

Ans: D. 1965


Question 17.

Consider the following statements with respect to Railway Freight corridor projects in India:
1)The Eastern freight corridor extends from Dankuni in Bengal to Ludhiana in Punjab and it is funded by World Bank
2)The Western freight corridor extends from Jawaharlal Nehru port in Mumbai to Dadri near Delhi and it is funded by Japan International Cooperation Agency
Which of the above is/are correct?

A. 1 Only
B. 2 Only
C. Both 1 & 2
D. Neither 1 nor 2

Ans: C. Both 1 & 2


Question 18.

TCAS full form is:

A. Train Collision Advance System
B. Train Complement Accident Software
C. Train Collision Avoidance Software
D. Traffic Collision Avoidance System

Ans: D. Traffic Collision Avoidance System


Question 19.

Through which of the following group of states does the Konkan Railways run?

A. Maharashtra – Karnataka – Andhra Pradesh – Kerala
B. Maharashtra – Karnataka – Goa
C. Maharashtra – Karnataka – Kerala – Tamil Nadu
D. Karnataka – Goa – Kerala – Tamil Nadu

Ans: B. Maharashtra – Karnataka – Goa


Question 20.

Which of the following stations has all the three gauges viz. broad, metre and narrow?

A. Lucknow
B. Chandigarh
C. Shimla
D. Siliguri

Ans: D. Siliguri


Indian Railway GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Indian Railway GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Railway GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment