Indian Railway MCQs Set – 6

Question 1.

Consider the following statements about Railway Convention Committee:
1)The Chairman of the Committee is appointed by the Speaker from amongst the members of the Committee
2) The Committee reviews the rate of dividend which is payable by the Railway Undertaking to the General Revenues
Which of the above statements is/are correct?

A. 1 Only
B. 2 Only
C. Both 1 & 2
D. Neither 1 nor 2

Ans: C. Both 1 & 2


Question 2.

The first – ever Indian Railways Human Resources Round Table Conference has started in which city?

A. New Delhi
B. Chennai
C. Pune
D. Kochi

Ans: A. New Delhi


Question 3.

Which of the following committee gave recommendations on separation of Policy – making, Regulation & Operations in Indian Railways and setting up of a Railway Regulatory Authority of India (RRAI)?

A. Bibek Deberoy committee
B. Rangarajan committee
C. Rajinder Sachar Committee
D. Mihir Shah Committee

Ans: A. Bibek Deberoy committee


Question 4.

The Mughalsarai junction has recently renamed as Deen Dayal Upadhyaya railway station. It is located in which state?

A. Bihar
B. Uttar Pradesh
C. Uttarakhand
D. Delhi

Ans: B. Uttar Pradesh


Question 5.

What was the main source of earning of Railway?

A. Goods fair
B. Passenger fair
C. Catering
D. None of thses

Ans: A. Goods fair


Question 6.

Kacheguda railway station has declared the India’s first Energy – Efficient ‘A1 Category’ Railway Station. It is situated in which city?

A. Hyderabad
B. Chennai
C. Kochi
D. Kolkata

Ans: A. Hyderabad


Question 7.

Presentation of the first ever railway budget in India held in

A. 1853
B. 1888
C. 1925
D. 1905

Ans: C. 1925


Question 8.

Matheran Hill Railway is a narrow gauge heritage railway located in which state?

A. Tamil Nadu
B. Himachal Pradesh
C. Maharashtra
D. Meghalaya

Ans: C. Maharashtra


Question 9.

Which of the following has become the India’s first railway station to have sanitary napkin vending machine?

A. Thane railway station
B. Hazrat Nizamuddin railway station
C. Kolkata railway station
D. Bhopal railway station

Ans: D. Bhopal railway station


Question 10.

India’s first – ever railways disaster management centre will come up in which city?

A. Kolkata
B. Bengaluru
C. Lucknow
D. Pune

Ans: B. Bengaluru


Question 11.

Consider the following statements about the Railway Convention Committee:
1)It consists of members from Lok Sabha only
2)Chairman of Railway Convention Committee is appointed by Lok Sabha speaker
Which among the above statements is/are correct?

A. 1 Only
B. 2 Only
C. Both 1 & 2
D. Neither 1 nor 2

Ans: B. 2 Only


Question 12.

Indian railways has installed Asia’s largest Solid State Interlocking (SSI) system in which state?

A. Tamil Nadu
B. West Bengal
C. Madhya Pradesh
D. Punjab

Ans: B. West Bengal


Question 13.

Indian Railway will publish new Magazine in all regional language. The name of that Magazine is:

A. Rail Line
B. Big Thing, Big Way
C. Rail Prakashan
D. Rail Bandhu

Ans: D. Rail Bandhu


Question 14.

The Ministry of Railways has signed MoU with which Union Ministry to augment services in Railway hospitals?

A. Ministry of Women and Child Development
B. Ministry of Drinking Water and Sanitation
C. Ministry of Social Justice and Empowerment
D. Ministry of AYUSH

Ans: D. Ministry of AYUSH


Question 15.

Consider the following statements about the Railwire Saathi project:
1)It is an initiative by the Indian Railway Stations Development Corporation Limited (IRSDC)
2)It aims to provide railway stations in India with high – speed public Wi – Fi service
Which of the above statements is/are correct?

A. 1 Only
B. 2 Only
C. Both 1 & 2
D. Neither 1 nor 2

Ans: B. 2 Only


Question 16.

Which city is hosting the International Conference on Green Initiatives & Railway Electrification?

A. Kochi
B. Chennai
C. Guwahati
D. New Delhi

Ans: D. New Delhi


Question 17.

Seikan Tunnel which is a Railway tunnel with less than half length under seabed is located in which country?

A. Japan
B. South Korea
C. North Korea
D. China

Ans: A. Japan


Question 18.

Which road suburban railway station in Mumbai has been rechristened as Prabhadevi station?

A. Boisar
B. Andheri
C. Churchgate
D. Elphinstone

Ans: D. Elphinstone


Question 19.

The world’s highest railway bridge will come up over which Indian River?

A. Narmada
B.
Godavari
C. Ganga
D. Chenab

Ans: D. Chenab


Question 20.

Which of the following is the largest zone in terms of route kilometers?

A. Western Railways
B. Eastern Railways
C. Northern Railways
D. Southern Railways

Ans: C. Northern Railways


Indian Railway GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Indian Railway GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Railway GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment