Indian Railway MCQs Set – 5

Question 1.

Where did Chapman form the committee?

A. Glassgo
B. London
C. Edimbara
D. Lords

Ans: B. London


Question 2.

Consider the following initiative with Ministries associated to them:
1)Project Swarna – Ministry of Railways
2)Project CHAMAN – Ministry of Agriculture
3)Project DARPAN – Ministry of Communications
Which of the above is/are correct?

A. Only 1 & 2
B. Only 2 & 3
C. Only 1 & 3
D. 1, 2 & 3

Ans: D. 1, 2 & 3


Question 3.

Which of the following ran the first train from Bori Bunder to Thane in 1853?

A. Bombay Baroda Railway
B. The Scindia Railway
C. Central India Railway
D. Great Indian Peninsula Railway

Ans: D. Great Indian Peninsula Railway


Question 4.

Which state government has recently signed MoU with Indian Railways to expand green cover?

A. Kerala
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Rajasthan

Ans: C. Maharashtra


Question 5.

The Maitree Express connects India with which of the following countries?

A. Myanmar
B. Pakistan
C. Bangladesh
D. Nepal

Ans: C. Bangladesh


Question 6.

Consider the following statements about the Bio Toilet Project in Indian Railways:
1)The bio – toilets are joint initiative of Indian Railways and DRDO
2)The human excreta in the bio – toilets is treated through anaerobic digestion process
3)The bio toilet reduces the solid human waste to biogas and pure water
Which of the above statements is/are correct?

A. 1 & 3 Only
B. 2 Only
C. 2 & 3 Only
D. 1, 2 & 3

Ans: D. 1, 2 & 3


Question 7.

Where is the Railway Staff College located?

A. Pune
B. Delhi
C. Vadodara
D. Allahabad

Ans: C. Vadodara


Question 8.

Which research arm of Indian Railways has launched “New Online Vendor Registration System”?

A. Indian Railway Institute of Signal Engineering and Telecommunication
B. Research Designs and Standards Organisation
C. National Academy of Indian Railways
D. Indian Railway Service of Electrical Engineers

Ans: B. Research Designs and Standards Organisation


Question 9.

Fairy Queen, the world’s oldest steam locomotive in regular operation, plies between New Delhi and __

A. Shimla
B. Alwar
C. Kalka
D. Gwalior

Ans: B. Alwar


Question 10.

Consider the following statements about the proposed Rail Development Authority:
1)It will act within the parameters of the Railway Act, 1989
2)The authority will consist of four members
3)It will regulate the sector opened to the private sector for investment
Which of the above statements is/are correct?

A. 1 & 2 Only
B. 3 Only
C. 2 & 3 Only
D. 1, 2 & 3

Ans: D. 1, 2 & 3


Question 11.

The railway station situated in the extreme south is

A. Chennai
B. Cochin
C. Kanyakumari
D. Trivandrum

Ans: C. Kanyakumari


Question 12.

Who of the following was the first Railway Minister of independent India?

A. John Mathai
B. Lal Bahadur Shastri
C. Jawaharlal Nehru
D. Shanmugham Shetty

Ans: A. John Mathai


Question 13.

Who will be called Sahayak?

A. New Superfast Train
B. Upcoming Event made for Disabled Persons
C. Coolies
D. Railway Magazine (including Railway’s upcoming ventures)

Ans: C. Coolies


Question 14.

When did the first ignition engine develop?

A. 1890
B. 1892
C. 1900
D. 1904

Ans: B. 1892


Question 15.

When was the construction work for the first Railway line Started?

A. 1821
B. 1828
C. 1823
D. 1830

Ans: A. 1821


Question 16.

The largest national enterprise of India is

A. Indian Railway
B. Indian Shipyard
C. Airways
D. Waterways

Ans: A. Indian Railway


Question 17.

Mission PACE deals with

A. Protection of nature
B. Help Customers
C. Fast Ticketing System
D. Quality of Goods and Services

Ans: D. Quality of Goods and Services


Question 18.

When was the first train steamed off in India?

A. 1848
B. 1853
C. 1875
D. 1880

Ans: B. 1853


Question 19.

How many institutions do give suggestions for railways technology?

A. One
B. Two
C. Three
D. Four

Ans: B. Two


Question 20.

Consider the following statements about Operating Ratio in Indian Railways:
1)The higher the operating ratio of Indian Railways the better is the condition of Indian Railways.
2)Operating ratio of Indian Railways is high on account of social service obligation imposed in Budget.
Which of the above statements is/are correct?

A. 1 Only
B. 2 Only
C. Both 1 & 2
D. Neither 1 nor 2

Ans: B. 2 Only


Indian Railway GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Indian Railway GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Railway GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment