Indian Railway MCQs Set – 4

Question 1.

Which railway zone has become the first Rail Zone in India with 100% LED Lighting at railway stations?

A. North Eastern Railway
B. South Central Railway
C. South Western Railway
D. North Central Railway

Ans: B. South Central Railway


Question 2.

On which of the following is the longest railway bridge in India located?

A. River Ganges
B. Vembanad Lake
C. River Brahmaputra
D. Chilka Lake

Ans: B. Vembanad Lake


Question 3.

Which of the following stations was formerly known as Victoria Terminus?

A. Churchgate Railway Station
B. Mumbai Central
C. Lokmanya Tilak Terminus
D. Chhatrapati Shivaji Terminus

Ans: D. Chhatrapati Shivaji Terminus


Question 4.

At what time the first train in Indian (and in Asia) flagged off?

A. Saturday, 8:50 AM
B. Sunday, 10:00 AM
C. Saturday, 03:35 PM
D. Sunday, 02:30 PM

Ans: C. Saturday, 03:35 PM


Question 5.

2 states of North East India will be connected through Broad Gauge. They are:

A. Manipur and Meghalaya
B. Mizoram and Manipur
C. Meghalaya and Assam
D. Mizoram and Arunachal Pradesh

Ans: B. Mizoram and Manipur


Question 6.

What is the position of the Indian Railway in the world according to the length of rail lines?

A. First
B. Second
C. Third
D. Fourth

Ans: D. Fourth


Question 7.

When was the first underground railway (Metro Railway) started?

A. 1982
B. 1989
C. 1984
D. 1992

Ans: C. 1984


Question 8.

When was Petrol Rail car started on Kalka – Shimla Rail route?

A. 1911
B. 1913
C. 1918
D. 1917

Ans: A. 1911


Question 9.

On November 14, 2019, With which locomotive factory, Indian Railways & French multinational company Alstom have entered into procurement cum maintenance agreement to deliver the 10 locomotives in FY (fiscal year) 2019 – 20?

A. Modern Coach Factory
B. Integral Coach Factory
C. Rail Wheel Factory
D. Madhepura Electric Locomotive Pvt. Ltd. (MELPL)

Ans: D. Madhepura Electric Locomotive Pvt. Ltd. (MELPL)


Question 10.

What is the position of the Indian Railway under the zonal system?

A. First
B. Second
C. Third
D. Forth

Ans: B. Second


Question 11.

Metro Railway is functioning in which of the following Indian States?

A. Gujarat
B. Maharashtra
C. West Bengal
D. Tamil Nadu

Ans: C. West Bengal


Question 12.

What is the length of North – Eastern Frontier Railway (NEFR)?

A. 4300 Km
B. 3700 Km
C. 4290 km
D. 5298 km

B. 3700 Km


Question 13.

The first locomotive which was manufactured in Chittaranjan on

A. Nov – 1950
B. Oct – 1950
C. Sep – 1949
D. Oct – 1954

Ans: A. Nov – 1950


Question 14.

Who invented the railway engine?

A. Charles Babbage
B. Isaac Newton
C. James Watt
D. George Stephenson

Ans: D. George Stephenson


Question 15.

Introduced __ in Konkan Railway to help old and disabled passengers.

A. Sahayak Express
B. Viklang Seva Express
C. Divyang Express
D. Sarathi Seva

Ans: D. Sarathi Seva


Question 16.

How many members did the railway board had?

A. 3
B. 5
C. 4
D. 8

Ans: C. 4


Question 17.

When was the new Harbour rail line inaugurated?

Ans: A. 1925


Question 18.

The main objective of British developing Indian Railway system was to facilitate the traffic between?

A. Source of raw material and export centers
B. Source of raw material and ports
C. Source of raw material and production centers
D. Source of raw material and markets

Ans: C. Source of raw material and production centers


Question 19.

In which year palace on wheels train inaugurated?

A. 1988
B. 1978
C. 1982
D. 1965

Ans: C. 1982


Question 20.

__ percent sub – quota for women under all reserved categories

A. 30
B. 35
C. 33
D. 40

Ans: C. 33


Indian Railway GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Indian Railway GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Railway GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment