Indian Railway MCQs Set – 3

Question 1.

The headquarters of North – East Frontier Railway (NFR) is

A. Kolkata
B. Maligaon (Guwahati)
C. Chennai
D. Gorakhpur

Ans: B. Maligaon (Guwahati)


Question 2.

At which of the following places steam engines were originally manufactured by Indian Railway ?

A. Varanasi
B. Perambur
C. Chittranjan
D. Patiala

Ans: C. Chittranjan


Question 3.

After Uttar Pradesh, which among the following states has the maximum share in the total Route Kilometers of Indian Railways?

A. Rajasthan
B. Maharastra
C. Andhra Pradesh
D. Gujarat

Ans: A. Rajasthan


Question 4.

Where is the Research, Design and Standard Organisation situated?

A. Lucknow
B. Bangalore
C. Pune
D. New Delhi

Ans: A. Lucknow


Question 5.

The Ministry of Railways has recently launched which app for freight managers?

A. SFOORTI app
B. SKOORTI app
C. SNOORTI app
D. SMOORTI app

Ans: A. SFOORTI app


Question 6.

Which year is declared as “Year of Rail Users” by the Indian Railways?

A. 2000
B. 1995
C. 1996
D. 1997

Ans: B. 1995


Question 7.

With which country did India sign the Joint Declaration of Intent (JDI) to strengthen the cooperation on strategic projects in the field of Railways?

A. Sweden
B. Russia
C. Germany
D. Italy

Ans: C. Germany


Question 8.

Where is the wheel and axle plant of Indian Railways situated?

A. Chittranjan
B. Kapurthala
C. Bangalore
D. Perambur

Ans: C. Bangalore


Question 9.

Launched World’s first Bio Toilet Train. Named as:

A. Deen Dayalu Express
B. Himsagar janshatabdi Express
C. Dirubharg Rajdhani Express
D. Shatabdi Express

Ans: C. Dirubharg Rajdhani Express


Question 10.

Who has been appointed the new Financial Commissioner (FC) of Indian Railways?

Ans: A. A K Prasad


Question 11.

Which of the following is the easternmost division of the Indian Railways?

A. Tinsukia
B. Lumding
C. Rangiya
D. Katihar

Ans: A. Tinsukia


Question 12.

Where is the Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering institute situated?

A. Nasik
B. Baroda
C. Jamalpur
D. Pune

Ans: C. Jamalpur


Question 13.

The Rangpo – Sivok Railway line, connects which among the following two states of India?

A. Arunachal Pradesh ? Tripura
B. Sikkim ? West Bengal
C. West Bengal ? Tripura
D. Arunachal Pradesh ? Assam

Ans: B. Sikkim ? West Bengal


Question 14.

Which of the following has been adjudged as the cleanest railway station in category A1, as per recently released report by the Ministry of Railways?

A. Vishakhapatnam
B. Jammu Tawi
C. Secunderabad
D. Anand ViharTerminal

Ans: A. Vishakhapatnam


Question 15.

Who has been appointed as the new Union Minister of Railways?

A. Piyush Goyal
B. Nirmala Sitharaman
C. Dharmendra Pradhan
D. Mukhtar Abbas Naqvi

Ans: A. Piyush Goyal


Question 16.

Where is the Indian Railways Institute of Civil Engineering Institute situated?

A. Pune
B. Chennai
C. Nasik
D. Secunderabad

Ans: A. Pune


Question 17.

Matheran Hill Railway is located in which state of India?

A. Himachal Pradesh
B. Maharashtra
C. Odisha
D. Meghalaya

Ans: B. Maharashtra


Question 18.

Which is the longest station name in Indian Railways?

A. Kanyakumari
B. Venkatanarasimharajuvaripeta
C. Kharagpur
D. Chhatrapati Shivaji Terminus

Ans: B. Venkatanarasimharajuvaripeta


Question 19.

Which of the following has been declared the cleanest railway station in the A1 category, as per 2018 cleanliness survey for Indian Railways?

A. Jaipur
B. Tirupati
C. Jodhpur
D. Warangal

Ans: C. Jodhpur


Question 20.

India’s first Antyodaya Express has been launched by the Minister of Railways. The express will run between which stations?

A. Ernakulam and Howrah
B. Sriganganagar and Tiruchirapalli
C. New Delhi and Kanyakumari
D. Nizamuddin and Palakkad

Ans: A. Ernakulam and Howrah


Indian Railway GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Indian Railway GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Railway GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment