Indian Railway MCQs Set – 2

Question 1.

A platform surrounded by rail lines from all the four sides, is called

A. Dock platform
B. Passenger platform
C. Island platform
D. Goods platform

Ans: C. Island platform


Question 2.

Read the Following Railway Headquarters and Identify which is False?

A. South – Central Railway – Secunderabad
B. Central railway – Bhopal
C. South Railway – Chennai
D. North Railway – New Delhi

Ans: B. Central railway – Bhopal


Question 3.

The headquarters of North – Eastern railway is situated at

A. Mumbai (CST)
B. Guwahati
C. Gorakhpur
D. New Delhi

Ans: C. Gorakhpur


Question 4.

Which of the following is the headquarters of the newly established railway zone ‘East Coast Railways’?

A. Visakhapatnam
B. Kolkata
C. Hyderabad
D. Bhubaneswar

Ans: D. Bhubaneswar


Question 5.

A station where the rail lines end, is called

A. Junction station
B. Way – side station
C. Block station
D. Terminal station

Ans: D. Terminal station


Question 6.

In which of the following cities are located 3 zonal headquarters of Indian Railways?

A. Guwahati
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Kolkata

Ans: D. Kolkata


Question 7.

The headquarters of Northern Railway is at

A. New Delhi
B. Guwahati
C. Gorakhpur
D. Mumbai (CST)

Ans: A. New Delhi


Question 8.

Headquarters of which one among the following Railway Zones in India is situated at the highest elevation from the mean sea level?

A. East Central Railway
B. South Eastern Railway
C. South Western Railway
D. West Central Railway

Ans: C. South Western Railway


Question 9.

The zone with the minimum length is

A. North – Eastern Railway
B. North – Eastern Frontier Railway
C. South – East Railway
D. South – Central Railway

Ans: B. North – Eastern Frontier Railway


Question 10.

Which of the following zonal headquarters – city combination is incorrect?

A. South East Central – Bilaspur
B. North Western – Jodhpur
C. East Central – Hajipur
D. West Central – Jabalpur

Ans: B. North Western – Jodhpur


Question 11.

Consider the following railway zones with their headquarters:
West Central Railway? Jabalpur
East Coast Railway ? Bhubaneswar
Western Railway? Mumbai
Which of the above is / are correct?

A. 1 & 2 Only
B. 2 & 3 Only
C. 1, 2 & 3
D. None

Ans: C. 1, 2 & 3


Question 12.

With reference to headquarters of the various Railway zones, consider the following matches:
North Eastern ? Guwahati
Central ? Bhopal
Western ? Mumbai
Which of the above is / are correct matches:

A. Only 1
B. Only 1 & 2
C. Only 2 & 3
D. Only 3

Ans: D. Only 3


Question 13.

In which of the following cities is the National Rail Museum located ?

A. Mumbai
B. New Delhi
C. Hyderabad
D. Chennai

Ans: B. New Delhi


Question 14.

The headquarters of South Railways is situated at

A. Kolkata
B. Chennai
C. Delhi
D. Mumbai

Ans: B. Chennai


Question 15.

The headquarters of the South Central Railway zone is located in?

A. Kolkata
B. Secunderabad
C. Hyderabad
D. Gorakhpur

Ans: B. Secunderabad


Question 16.

The headquarter of Central Railway situated at?

A. Mumbai (CST)
B. Mumbai (Church Gate)
C. Gwalior
D. Gorakhpur

Ans: A. Mumbai (CST)


Question 17.

Kandaghat, a heritage railway station made entirely of wood and built by the British in 1903 was destroyed in the fire. In which state this Railway Station was located ?

A. Gujarat
B. Maharastra
C. Himachal Pradesh
D. Jammu & Kashmir

Ans: C. Himachal Pradesh


Question 18.

The headquarters of South – Central Railways is situated at

A. Mumbai (CST)
B. Chennai
C. Secunderabad
D. Mumbai (Central)

Ans: C. Secunderabad


Question 19.

Consider the following:
Road and Railways
Schools
Sanitary Facilities
Hospitals
Which among the above are considered to be the Economic Overheads?

A. Only 1
B. 1 & 2
C. 1, 2 & 3
D. 1, 2 , 3 & 4

Ans: A. Only 1


Question 20.

The monies in the National Investment Fund can be used for __:

  1. Recapitalization of public sector banks
  2. Purchasing the shares of CPSEs
  3. Towards operating expenses of Indian Railways
  4. Social Overheads such as building schools, toilets etc.
    Select the correct option from the codes given below:

A. Only 1, 2 & 3
B. Only 2, 3 & 4
C. Only 1, 2 & 4
D. Only 1 & 2

Ans: D. Only 1 & 2


Indian Railway GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Indian Railway GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Railway GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment