Indian Politics MCQs Set – 9

Question 1.

The number of writs that can be prayed for and issued by the Supreme Court and/or a High Court is

A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

Ans: C. 5


Question 2.

The members of a State Commission can be removed by the

A. governor on a report by the Supreme Court
B. governor on a resolution passed by Parliament
C. president on a report by the Supreme Court
D. president on a resolution passed by Parliament

Ans: C. president on a report by the Supreme Court


Question 3.

The pre-requisite for the enforcement of directive principles of the state policy is

A. an effective, hones government
B. socialist government
C. active opposition
D. adequate resources

Ans: D. adequate resources


Question 4.

The office of the president can fall vacant due to

A. resignation
B. death
C. removal
D. All of the above

Ans: D. All of the above


Question 5.

The minimum age to qualify for election to the Lok Sabha is

A. 25 years
B. 21 years
C. 18 years
D. 35 years

Ans: A. 25 years


Question 6.

The members of the Rajya Sabha are

A. directly elected by the people on the basis of universal adult franchise
B. elected by the members of the state legislative assemblies
C. elected by the members of the state legislative councils
D. elected by the members of the state legislative councils and state legislative assemblies

Ans: B. elected by the members of the state legislative assemblies


Question 7.

The Objectives Resolution which laid down the main objectives to guide the deliberations of the Assembly was moved by

A. Sardar Patel
B. Jawaharlal Nehru
C. K.M. Munshi
D. B.R. Ambedkar

Ans: B. Jawaharlal Nehru


Question 8.

The president can dismiss a member of the council of ministers

A. on his own
B. on the recommendation of the prime ministers
C. only under emergency conditions
D. with the consent of the speaker

Ans: B. on the recommendation of the prime ministers


Question 9.

The pension of a high court judge is charged to the

A. Consolidated Fund of India
B. Consolidated Fund of the state where he last served
C. Consolidated Funds of the different states where he has served
D. Contingency Fund of India

Ans: A. Consolidated Fund of India


Question 10.

The president addresses both the Houses of Parliament assembled together

A. during emergency session summoned for the purpose
B. every session
C. first session after each general election and the first session of each year
D. any session

Ans: C. first session after each general election and the first session of each year


Question 11.

The president can advance money to meet unforeseen expenses, pending authorization by Parliament, from

A. the Consolidated Fund of India
B. the Contingency Fund
C. both the above funds
D. None of the above

Ans: B. the Contingency Fund


Question 12.

The president demand for further reforms, attended with the dislocation caused by the non-cooperation movement, led the British government to appoint a Statutory Commission in 1927. This commission was headed by

A. Sir John Simon
B. Lord Chelmsford
C. Lord Minto
D. E.S. Montague

A. Sir John Simon


Question 13.

The preamble says that the state in India will assure the dignity of the individual. The constitution seeks to achieve this object by guaranteeing

A. equal fundamental rights to each citizen
B. the right to adequate means of livelihood to each individual
C. just and humane conditions of work to each individual
D. equal wages for equal work to each individual irrespective of sex

Ans: A. equal fundamental rights to each citizen


Question 14.

The president can dissolve the Lok Sabha on

A. advice of the prime minister
B. advice of the chief justice of India
C. recommendation of Lok Sabha
D. recommendation of the Rajya Sabha

Ans: A. advice of the prime minister


Question 15.

The position of a chief minister is

A. similar to that of the prime minister
B. identical to that of the president
C. a combination of the position of the prime minister and president
D. not constitutional

Ans: A. similar to that of the prime minister


Question 16.

The office of the prime minister of India

A. has a constitutional basis
B. has a statutory basis
C. has conventional basis
D. None of the above

Ans: A. has a constitutional basis


Question 17.

The minimum age of the voter in India is

A. 15 years
B. 18 years
C. 21 years
D. 25 years

Ans: B. 18 years


Question 18.

The president can expend out of the Contingency Fund of India

A. only with the approval of the Parliament
B. without the approval of the Parliament
C. only in the case of the national calamities
D. None of the above

Ans: B. without the approval of the Parliament


Question 19.

The members of the Rajya Sabha are elected for a term

A. of six years
B. determined by the state legislative assembly of a state
C. of four years
D. None of the above

Ans: A. of six years


Question 20.

The powers to legislate with respect to any matter not enumerated in any of the three lists are mentioned as residuary powers. Which of the following is empowered to determine finally as to whether or not a particular matter falls in this category?

A. Lok Sabha
B. Judiciary
C. Rajya Sabha
D. Parliament

Ans: A. Lok Sabha


Indian Politics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Indian Politics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Politics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top