Indian Politics MCQs Set – 54

Question 1.

Which commission made the recommendations which formed the basis for the Punjab Reorganisation Act which created the states Punjab and Haryana?

A. Dhar Commission
B. Dass Commission
C. Shah Commission
D. Mahajan Commission

Ans: C. Shah Commission


Question 2.

Which of the following is not an essential element of the state?

A. Population
B. Administration
C. Sovereignty
D. Territory

Ans: B. Administration


Question 3.

Match the following-
Column-I – Column-II

  1. Acquisition of Indian – a. By deprivation Citizenship
  2. Loss of Indian – b. Equality before law and equal protection of laws
  3. Fundamental Right – c. By Registration

A. 1-c, 2-a, 3-b
B. 1-b, 2-a, 3-c
C. 1-c, 2-b, 3-a
D. 1-b, 2-c, 3-a

Ans: A. 1-c, 2-a, 3-b


Question 4.

Governor is sworn by-

A. Chief Justice of High Court
B. President
C. Speaker of assembly
D. Chief Justice of India

Ans: A. Chief Justice of High Court


Question 5.

Indian Parliament can rename or redefine the boundary of a State by-

A. A simple majority
B. Absolute majority
C. 2/3rd majority of the members voting
D. 2/3rd majority of the members voting and an absolute majority of its total membership

Ans: A. A simple majority


Question 6.

The state operates through-

A. Political Party
B. Party President
C. Government
D. President

Ans: C. Government


Question 7.

The Jammu and Kashmir State Legislative Assembly has a tenure –

A. Six years
B. Five years
C. Four years
D. Seven years

Ans: A. Six years


Question 8.

Which of the following tatement is not correct about Governor-

A. A person can be appointed as Governor for two or more states
B. Governor can be tranferred from one state to another during their tenure
C. President appoints Governor by warrant, under his hand and seal
D. Minimum age required for a person to become Governor of a state is 30 years

Ans: D. Minimum age required for a person to become Governor of a state is 30 years


Question 9.

Which of the following is under the state?

A. Only external sovereignty
B. Only internal sovereignty
C. Internal and external sovereignty
D. Neither external nor internal sovereignty

Ans: C. Internal and external sovereignty


Question 10.

Indian Citizenship is granted by-

A. The President of India
B. The Prime Minister
C. The Ministry of Home Affairs
D. The Ministry of External Affairs

Ans: C. The Ministry of Home Affairs


Question 11.

The money bill can be presented in the state assembly with prior athorization of-

A. Governor of the State
B. Chief Minister of the State
C. Speaker of the Assembly
D. Finance Minister of the State

Ans: A. Governor of the State


Question 12.

The Chief Minister is appointed by-

A. Governor
B. President
C. Chief Justice of Supreme Court
D. Chief Justice of High Court

Ans: A. Governor


Question 13.

Which one of the following is not a element of the State?

A. Population
B. Land
C. Army
D. Government

Ans: C. Army


Question 14.

Formation of a new state in India is done by Citizenship-

A. Special Majority
B. Simple Majority
C. Without Majority
D. None of these

Ans: B. Simple Majority


Question 15.

The maximum time a person can continue to be the minister of the State Government without being a member the state legislature-

A. One year
B. Three months
C. Six months
D. No time limit

Ans: C. Six months


Question 16.

Which Article of the Indian constitution defines the duties of the Chief Minister?

A. Article-166
B. Article-163
C. Article-167
D. Article-164

Ans: C. Article-167


Question 17.

Which of the following is an essential element of the State?

A. Sovereignty
B. Government
C. Territory
D. All these

Ans: D. All these


Question 18.

The unification of Karnataka was achieved in the year-

A. 1956
B. 1957
C. 1958
D. 1560

Ans: A. 1956


Question 19.

Article-187 of the Indian constitution “Secretariat of State Legislature” deals with?

A. The State Government
B. The Directive Principles of State Policy
C. The Union Government
D. The fundamental rights of the Indian Citizen

Ans: A. The State Government


Question 20.

What is maximum determined numbers for the members of the State Legislative Assemblies-

A. 350
B. 600
C. 500
D. 750

Ans: C. 500


Indian Politics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Indian Politics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Politics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top