Indian Politics MCQs Set – 47

Question 1.

Which of the follwing non-members of Parliament has the right to address it?

A. Attorney General of India
B. Solicitor General of India
C. Chief Justice of India
D. Chief Election Commissoner

Ans: A. Attorney General of India


Question 2.

What is the retirement age. of the judge of Supreme Court?

A. 60 years
B. 62 years
C. 64 years
D. 65 years

Ans: D. 65 years


Question 3.

Which of the following is not an eligibility of the judge of Supreme Court in India?

A. Citizen of India
B. Age should be 35 years
C. Should have practiced at least 10 years in any High court
D. Should be a jurist

Ans: B. Age should be 35 years


Question 4.

Who can send a matter to Supreme Court for consultation under Article-143?

A. President of India
B. Governor
C. Deputy governor
D. President and governor

Ans: A. President of India


Question 5.

What is the meaning of “Judicial Review” of Supreme Court-

A. Review of its own verdict
B. Review of the functioning of judiciary in country
C. Review of constitutional validity of laws
D. Timely review of constitution

Ans: C. Review of constitutional validity of laws


Question 6.

District Judge is under the control of-

A. State Government
B. High Court
C. Supreme Court
D. Governor

Ans: B. High Court


Question 7.

What should be the experience of advocacy in any High Court for being a judge of Supreme court?

A. 10 years
B. 5 years
C. 15 years
D. 20 years

Ans: A. 10 years


Question 8.

Which one of the following is related to Advisory Jurisdiction of the Supreme Court-

A. Speaker of the Parliament’ seeking opinion from the Supreme Court
B. Election Commission seeking opinion from th Supreme Court
C. State’. seeking pinion. rrom the Supreme Court
D. President of the India seeks opinion onlaw or facts

Ans: D. President of the India seeks opinion onlaw or facts


Question 9.

Who can displace the Judge of High Court-

A. President on a proposal passed by majority in parliament
B. President
C. Chief Minister in consultation with Governor
D. President in consultation with Chief Justice of India

Ans: A. President on a proposal passed by majority in parliament


Question 10.

High Court of Andaman and Nicobar Island is located in which state of India?

A. Tamil Nadu
B. West Bengal
C. Andhra Pradesh
D. Karnataka

Ans: B. West Bengal


Question 11.

Judge of the Superme Court and High Court can be removed by-

A. The President
B. Parliament
C. Union Council of Minister
D. Chief Justice of the Supreme court

Ans: A. The President


Question 12.

To become a Judge of the High Court one must be a practicing advocate of the High Court for at least-

A. 20 years
B. 5 years
C. 10 years
D. 15 years

Ans: C. 10 years


Question 13.

Who on recommendations made by both houses of parliament can oust the judges of high court before completion of their tenure on the basis of misconduct or incapability?

A. Chief Justice of India
B. Chief Justice of High Court
C. President on recommendations made by both houses of Parliament
D. Special majority in both houses of Parliament

Ans: C. President on recommendations made by both houses of Parliament


Question 14.

Who has the power to decide on an election petition for any state-

A. Parliament
B. Suprime Court
C. High Court
D. Election Commission

Ans: C. High Court


Question 15.

Article 134(A) of the Indian Constitution”Certificate for appeal to the Supreme Court” deals with?

A. the State Government
B. the Union Government
C. the fundamental rights of the Indian citizen
D. the Directive Principles of State Policy

Ans: D. the Directive Principles of State Policy


Question 16.

The Judges of High Court are administered oath of office by-

A. The Chief Justice of High Court
B. The President of India
C. The Chief Justice of India
D. Governor of the State

Ans: D. Governor of the State


Question 17.

Who appoits the judges of the Supreme Court of India?

A. President
B. Chief Justice
C. Prime Minister
D. Council of Ministers

Ans: A. President


Question 18.

How many judges are in Supreme Court?

A. 25
B. 26
C. 30
D. 31

Ans: D. 31


Question 19.

_ means that the Presjdent of India can refer any matter that is of public importance or that which involves interpretation of Constitution to Supreme Court for advice.

A. Original Jurisdiction
B. Writ Jurisdiction
C. Appellate Jurisdiction
D. Advisory Jurisdiction

Ans: D. Advisory Jurisdiction


Question 20.

Article-222 of the Indian Constitution “Transfer of a Judge from one High Court to another” deals with?

A. The Directive Principles of State Policy
B. The Union Government
C. The State Government
D. The fundamental rights of the Indian Citizen

Ans: C. The State Government


Indian Politics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Indian Politics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Politics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top