Indian Politics MCQs Set – 35

Question 1.

Right to Privacy comes under-

A. Article-19
B. Article-20
C. Article-21
D. Article-18

Ans: C. Article-21


Question 2.

By which of the following constitutional amendment act the Right to property ceases to be a fundamental right?

A. 44th
B. 42th
C.43th
D. 45th

Ans: A. 44th


Question 3.

Point out which from the following is not a right enumerated in the Constitution of India but has been articulated by the Supreme Court to be a Fundamental Right?

A. Right to privacy
B. Equality before law
C. Abolition of untouchability
D. Right to form associations or unions

Ans: B. Equality before law


Question 4.

According to Indian constitution Right to property is-

A. Fundamental right
B. Natural right
C. Legal right
D. Moral right

Ans: C. Legal right


Question 5.

Right to property was deleted from the list fundamental rights in the regime of which of the followings-

A. Indira Gandhi government
B. Morarji Desai government
C. Narsimha Rao government
D. Vajpayee government

Ans: B. Morarji Desai government


Question 6.

Which of the followings is not a fundamental right?

A. Right to equality
B. Right against Exploitation
C. Right to strike
D. Right to religious freedom

Ans: C. Right to strike


Question 7.

Which fundamental right was abolished by the 44th Amendment?

A. Right to Liberty
B. Right to Property
C. Right to Equality
D. Right to Religion

Ans: B. Right to Property


Question 8.

Which among the following is not a preventive detention act?

A. Terrorism and Disruptive Activities (Prevention) act (TADA)
B. Prevention of Terrorism Act (POTA)
C. Conservation of Foreign Exchange and Prevention of Smuggling Activities Act (COFEPOSA)
D. Foreign Exchange Regulation Act (FERA)

above


Question 9.

Which of the following is not a fundamental rights in Indian constitution?

A. Right to equality
B. Right to freedom
C. Right to property
D. Right against exploitation

Ans: C. Right to property


Question 10.

What is the literal meaning of the term “Quo-Warranto”?

A. We command
B. To forbid
C. By what authority (or) warrant
D. None of these

Ans: C. By what authority (or) warrant


Question 11.

The Certain fundamental rights are not given to-

A. Insolvent persons
B. Foreigner
C. Deceased person
D. Political victims

Ans: B. Foreigner


Question 12.

What Constitutional provision enables the Central Government to provide reservations in jobs and educational institutions for the weaker sections of the society?

A. Article-14
B. Article-16
C. Article-46

D. Article-19

Ans: B. Article-16


Question 13.

Fundamental Rights are not given to-

A. Bankrupt persons
B. Aliens
C. Persons suffering from incurable diseases
D. Political sufferers

above


Question 14.

Which one of the followingis an item included in the list of Fundamental Duties of an Indian citizen in the Constitution?

A. To practice secularism
B. To develop scientific temper humanism and the spirit of enquiry and reform
C. To pay all taxes to government regularly and correctly
D. Not to assault any public servant during performance of his duties

Ans: B. To develop scientific temper humanism and the spirit of enquiry and reform


Question 15.

The chapter on Fundamental Duties includes-

A. Duty to cherish and follow the noble ideals which inspired our freedom movement
B. Duty to vote in General Election
C. Duty to promote the sense of fraternity among the people
D. Duty to stick to the political party on whose ticket one contested election

Ans: A. Duty to cherish and follow the noble ideals which inspired our freedom movement


Question 16

Which of the following does not come under Fundamental Duty?

A. To safe guard public property
B. To protect and improve the natural environment
C. To promote harmony
D. To protect freedom of speech and Expression

Ans: D. To protect freedom of speech and Expression


Question 17.

The “Freedom of Press” is mentioned in which of the following rights?

A. Equality before law
B. Right to expression
C. Union freedom
D. Work security

Ans: B. Right to expression


Question 18.

Fill in the blank-“Rights _ duties”-

A. Disrupt
B. Direct
C. Contain
D. Oppose

Ans: B. Direct


Question 19.

How many fundamental rights were there in the beginning?

A. Six
B. Seven
C. Four
D. Five

Ans: B. Seven


Question 20.

How many writs can be issued by supreme court?

A. 2
B. 3
C. 5
D. 6

Ans: C. 5


Indian Politics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Indian Politics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Politics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment