Indian Politics MCQs Set – 34

Question 1.

A writ of Mandamus can be issued by the Supreme Court to-

A. An official to perform public duty
B. The Prime Minister to dissolve the Cabinet
C. The company to raise wages
D. The Government to pay the salaries to employees

Ans: A. An official to perform public duty


Question 2.

The Preventive Detention Act curtailed-

A.Right to Freedom
B. Right to Equality
C. Right to Property
D. Educational Right

Ans: A.Right to Freedom


Question 3.

Under which Article of the Constitution can an individual move to the Supreme Court directly in case of any violation of Fundamental Rights?

A. Article-32
B. Article-28
C. Article-29
D. Article-31

Ans: A. Article-32


Question 4.

Which Fundamental Right in the Indian Constitution states that all persons shall be equally protected by the laws of the country?

A. Right to Equality
B. Right to Freedom
C. Right against exploitation
D. Right to Freedom of Religion

Ans: A. Right to Equality


Question 5.

Which of the following writs can be issued only gainst a overnment offlcial?

A. Habeas corpus
B. Mandamus
C. Prohibition
D. Certiorari

Ans: B. Mandamus


Question 6.

__ writ is issued by a higher court (High Court or Supreme Court) when a lower court has considered a case going beyond its jurisdiction.

A. Habeas Corpus
B.Mandamus
C. Prohibition
D. Quo-Warranto

Ans: C. Prohibition


Question 7.

Which of the followings is a Political right-

A. Right to freedom
B. Right to contest election
C. Right to equality before law
D. Right to life

Ans: B. Right to contest election


Question 8.

Which Fundamental Right in the Indian Constitution includes equal access to shops bathing ghats hotels etc?

A. Right to Liberty and Personal Freedom
B. Right to Freedom of Religion
C. Right to Equality
D. Cultural and Educational Rights

Ans: C. Right to Equality


Question 9.

Who can restrict the fundamental rights of the citizens?

A. Council of Ministers
B. Parliament
C. Public
D. Cabinet

Ans: B. Parliament


Question 10.

Under which of the following writs, a person is restricted to perform any duties for which he does not have the authority?

A. Mandamus
B. Quo warranto
C.Certiorari
D. Habeas corpus

Ans: B. Quo warranto


Question 11.

Right to Education Act came into force on-

A. March 15,2010
B. 01-Apr-10
C. July 17,2010
D. October 10,2010

Ans: B. 01-Apr-10


Question 12.

Which Fundamental Right in the Indian CoilStitution includes abolition of untouchability?

A. Right to Liberty and Personal Freedom
B. Right to Freedom of Religion
C. Right to Equality
D. Cultural and Educational Rights

Ans: C. Right to Equality


Question 13.

In which year was the Prevention of terrorism Act (POTA)enacted?

A. 2000
B. 2001
C. 2002
D. 2003

Ans: C. 2002


Question 14.

Under which one of the following writs anofficial can be prevented from taking an action which he is offlcially not entitled?

A. Mandamus
B. Quo Warranto
C. Certiorari
D. Habeas Corpus

Ans: B. Quo Warranto


Question 15.

Right to education in our country is a _ right.

A. Political
B. Fundamental
C. Social
D. Legal

Ans: C. Social


Question 16.

When was the ‘Right to Information’ enacted in India?

A. 15 August 2005
B. 15 March 2005
C. 15 June 2005
D. 15 July 2005

Ans: C. 15 June 2005


Question 17.

Which of the following fundamental right can be controlled by preventive detention act-

A. Right to religion
B. Right to constitutional remedies
C. Right to freedom
D. Right to equality

Ans: C. Right to freedom


Question 18.

In the Constitution of India the ‘Right to Constitutional Remedies’ has been provided in Article-

A. 30
B. 31
C. 32
D. 35

Ans: C. 32


Question 19.

Constitution of India considers free and compulsory education to children up to-

A. 10 years
B. 14 years
C. 18 years
D. 21 years

Ans: B. 14 years


Question 20.

According to Indian constitution which is not a fundamental right-

A. Right to education
B. Right to information
C. Right to Expression
D. Right to life

Ans: B. Right to information


Indian Politics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Indian Politics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Politics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment