Indian Politics MCQs Set – 33

Question 1.

Which of the following writs/ orders of the High Court/Supreme Court is sought to get an order of an authority quashed?

A. Mandamus
B. Certiorari
C. Quo Warranto
D. Habeas corpus

Ans: B. Certiorari


Question 2.

Which of the following is Justiciable in nature?

A. Fundamental Duties
B. Directive Principles of State Policy
C. Fundamental Rights
D. None of these

Ans: C. Fundamental Rights


Question 3.

Which of the folloWingwrits is called Bulwark of personal freedom?

A. Mandamus
B. Habeas corpus
C. Quo warranto
D. Certiorari

Ans: B. Habeas corpus


Question 4.

Which Article of the Indian Constitution did Dr. B.R. Ambedkar term as the “Heart and Soul of the Indian Constitution”?

A. Article 14
B. Article 19
C. Article 356
D. Article 32

Ans: D. Article 32


Question 5.

In which of the following Articles there is provision of “Right to Equality”?

A. Article-14
B. Article-19
C. Article-20
D. Article-21

Ans: A. Article-14


Question 6.

Which of the following is not a fundamental duty?

A. To abide by constitution and respect the National Flag
B. To promote harmony and brotherhood
C. To uphold and protect the sovereignty
D. Abolition of’ titles except military and academic

Ans: D. Abolition of’ titles except military and academic


Question 7.

In which of the following situations Habeas corpus writ is issued?

A. Loss of property
B. Extra tax receipts
C. Faulty police detention
D. Violation of freedom of Expression

Ans: C. Faulty police detention


Question 8.

By which of the following rights fundamental rights are ensured in Indian constitution?

A. Right to equality
B. Right against exploitation
C. Right to constitutional remedies
D. Educational and cultural right

Ans: C. Right to constitutional remedies


Question 9.

Fundamental rights can be suspended by-

A. Governor
B. President
C. Law Minister
D. Prime Minister

Ans: B. President


Question 10.

From which of the following are the Fundamental duties adopted?

A. French Constitution
B. Indian Constitution
C. Spanish Constitution
D. USSR Constitution

Ans: D. USSR Constitution


Question 11.

Which of the following right has been removed from fundamental rights and converted to a simple legal right?

A. Right to life and personal liberty
B. Right to property
C. Right to education
D. Right to freedom of religion

Ans: B. Right to property


Question 12.

The Basic Structure of our Constitution was proclaimed by the Supreme Court in-

A. Keshavananda Bharti case
B. Golaknath case
C. Minerva Mills case
D. Gopalan case

Ans: A. Keshavananda Bharti case


Question 13.

The fundamental rights ofIndian citizens can be suspended-

A. During National Emergency
B. During Financial Emergency
C. Anytime
D. In any situation

Ans: A. During National Emergency


Question 14.

A writ of __ means that the court orders that the arrested person should be presented before it.

A. Habeas Corpus
B. Mandamus
C. Prohibition
D. Quo-Warranto

Ans: A. Habeas Corpus


Question 15.

In which of the following cases the Supreme Court held that fundamental rights are unamendable?

A. A.K.Gopalan’s case
B.Keshavananda Bharti’s case
C. M.C. Mehta’s case
D. Golak Nath’s case

Ans: D. Golak Nath’s case


Question 16.

_ is issued when the court finds that a particular office holder is not doing legal duty and thereby is infringing on the right of an individual.

A. Habeas Corpus
B. Mandamus
C. Prohibition
D. Quo-Warranto

Ans: B. Mandamus


Question 17.

Which among the following writs comes into the category of public litigation petition before High Court or Supreme Court?

A. A challenge to elections of the office-bearers of a political party
B. Against political interference
C. Against the decision of Lower Court
D. Against a general topic

Ans: D. Against a general topic


Question 18.

Which of the following writ’s meaning is- “to have the body of”?

A. Habeas corpus
B. Mandamus
C. Quo warranto
D. Certiorari

Ans: A. Habeas corpus


Question 19.

Which of the following writ is issued by a higher court to a lower court?

A. Habeas Corpus
B. Quo-Warranto
C. Prohibition
D. None of these

Ans: C. Prohibition


Question 20.

Which writ is issued by a High Court or the Supreme Court to compel an authority to perform a function that it was not performing?

A. Writ of Certiorari
B. Writ of Habeas Corpus
C.Writ of Mandamus
D. Writ of Quo Warranto

Ans: C.Writ of Mandamus


Indian Politics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Indian Politics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Politics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment