Indian Politics MCQs Set – 32

Question 1.

Article-19 of the Indian Constitution “Protection of certain rights regarding freedom of speech etc” deals with?

A. The Union Government
B. The State Government
C. The directive principles of state policy
D. The fundamental rights of the Indian Citizen

Ans: D. The fundamental rights of the Indian Citizen


Question 2.

Article 24 of the Indian Constitution “Prohibition of employment of children in factories etc” deals with?

A. The fundamental rights of the Indian citizen
B. The Union Government
C. The State Government
D. The Directive Principles of State Policy

Ans: A. The fundamental rights of the Indian citizen


Question 3.

Article-31(A) of the Indian Constitution “Saving of Laws providing for acquisition of estates etc” deals with?

A. The State Government
B. The Union Government
C. The fundamental rights of the Indian Citizen
D. The Directive Principles of State Policy

Ans: C. The fundamental rights of the Indian Citizen


Question 4.

Fundamental duties are included in the Indian Constitution by the Amendment-

A. 44th
B. 42th
C. 26th
D. 25th

Ans: B. 42th


Question 5.

Article 19 of the Indian Constitution provides-

A. 6 freedoms
B. 7 freedoms
C. 8 freedoms
D. 9 freedoms

Ans: A. 6 freedoms


Question 6.

No person can be employed in factories or mines unless he is above the age of –

A. 12 years
B. 14 years
C. 18 years
D. 20 years

Ans: B. 14 years


Question 7.

Article-31(B) of the Indian Constitution “Validation of certain Acts and Regulations” deals with the-

A. State Government
B. Union Government
C. Directive Principles of State Policy
D. Fundamental rights of the Indian Citizen

Ans: D. Fundamental rights of the Indian Citizen


Question 8.

When were the fundamental duties inserted in Indian constitution?

A. 1971
B. 1972
C. 1975
D. 1976

Ans: D. 1976


Question 9.

Article 20 of the Indian Constitution “Protection inrespect of conviction for offences” deals with?

A. The fundamental rights of the Indian Citizen
B. The Union Government
C. The State Government
D. The Directive Principles of State Policy

Ans: A. The fundamental rights of the Indian Citizen


Question 10.

Article 27 of the Indian Constitution “Freedom as to payment of taxes for promotion of any particular religion” deals with?

A. The Union Government
B. The State Government
C. The Directive Principles of State Policy
D. The fundamental rights of the Indian Citizen

Ans: D. The fundamental rights of the Indian Citizen


Question 11.

Article-31(C) of the Indian Constitution “Saving of laws giving effect to certain directive principles” deals with?

A. The fundamental rights of the Indian Citizen
B. The State Government
C. The Union Government
D. The directive principles of state policy

Ans: A. The fundamental rights of the Indian Citizen


Question 12.

Who is the custodian of the implementation of the fundamental rights?

A. High courts
B. Supreme court
C. All courts
D. Both A and B

Ans: D. Both A and B


Question 13.

Article-21 of the Indian Constitution “Protection of life and personal liberty” deals with?

A. The Union Government
B. The fundamental rights of the Indian Citizen
C. The State Government
D. The Directive Principles of State Policy

Ans: B. The fundamental rights of the Indian Citizen


Question 14.

In which of the following articles the interests of minorities are covered?

A. 14
B. 19
C. 29
D. 32

Ans: C. 29


Question 15.

Under which of the following article of Indian constitution, the fundamental rights of defence forces’ personnel can be restricted specially?

A. Article-21
B. Article-25
C. Article-33
D. Article-19

Ans: C. Article-33


Question 16.

Which of the followings issues a writ?

A. Any High Court and Supreme Court
B. Any Court
C. District Court
D. Administrative Tribunal

Ans: A. Any High Court and Supreme Court


Question 17.

According to Indian constitution, Right to life is-

A. Political right
B. Economic right
C. Fundamental right
D. Religious right

Ans: C. Fundamental right


Question 18.

What is the basis of recognition of minorities in Indian constitution?

A. Religion
B. Caste
C.Ratio of the community to total population
D. Colour

Ans: A. Religion


Question 19.

Which Article specifies the Fundamental Duties of every citizen?

A. Article-80
B. Article-343
C. Article-51(A)
D. Article-356

Ans: C. Article-51(A)


Question 20.

What is the literal meaning of ‘Certiorari’?

A. We command
B. To have the body of
C. To forbid
D. To be certified (or) to be informed

Ans: D. To be certified (or) to be informed


Indian Politics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Indian Politics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Politics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment