Indian Politics MCQs Set – 31

Question 1.

The Westminster parliamentary system was developed in-

A. Spain
B. Australia
C. UK
D. USA

Ans: C. UK


Question 2.

Which of the fullowing countries enjoys a federal form of government?

A. China
B. USA
C. Cuba
D. Belgium

Ans: B. USA


Question 3.

Which of the following is opposite to the principle of “Rule of Law”?

A. Equality before Law
B. Privileges and Immunity
C. Equal Opportunity
D. None of these

above


Question 4.

Which of the following Article of Indian Constitution deals with the Right to Equality before Law?

A. Article-13
B. Article-14
C. Article-15
D. Article-17

Ans: B. Article-14


Question 5.

A big difference is there in between principle and behavior-

A. Presidential Form of Government
B. Fascist Form of Government
C. Parliamentary Form of Government
D. Socialist Form of Government

Ans: C. Parliamentary Form of Government


Question 6.

A unitary form of government is that in which all the powers are concentrated in the hands of-

A. Local government
B. Central government
C. Provincial government
D. Panchayats

Ans: B. Central government


Question 7.

How many fundamental duties are there in Indian constitution?

A. 9
B. 10
C. 11
D. 12

Ans: C. 11


Question 8.

Of the various grounds below which discrimination by the State is not prohibited in ArticleIS of the Constitution?

A. Place of birth
B. Race
C. Language
D. Caste

Ans: C. Language


Question 9.

Where is the word “Federal” used in the constitution of India?

A. Preamble
B. Part 3
C. Article 368
D. Nowhere in constitution

Ans: D. Nowhere in constitution


Question 10.

Universal adult franchise shows that India is a country which is-

A. Secular
B. Socialist
C. Democratic
D. Sovereign

Ans: C. Democratic


Question 11.

Preventive detention means-

A. Detention for interrogation
B. Detention after interrogation
C. Detention without interrogation
D. Detention for cognizable offence

Ans: C. Detention without interrogation


Question 12.

Which article of the Indian Constitution provides for equal opportunities for all citizens in Public employment?

A. Article-22
B. Article-16
C. Article-20
D. Article-25

Ans: B. Article-16


Question 13.

Indian Constitution is-

A. Federal
B. Quasi Federal
C. Unitary
D. Presidential

Ans: B. Quasi Federal


Question 14.

Why did one of the High Courts inIndian decree that “bandhs are unconstitutional and punitive”?

A. It infringes on the fundamental rights of some groups of people
B. It is not in exercise of a fundamental freedom
C. It adversely affectsproduction
D. It is not part of a right to protest

Ans: B. It is not in exercise of a fundamental freedom


Question 15.

What is the category in which the negotiating strategy of a strike by the Government employees falls?

A. Fundamental Rights of freedom of association and expression
B. Legal Right
C. Trade Union right as common law
D. There is no right

Ans: D. There is no right


Question 16.

The following article of tbe Indian Constitution abolished the practice of untouchability-

A. Article-14
B. Article-18
C. Article-17
D. Article-19

Ans: C. Article-17


Question 17.

The president of India has the same constitution powers which have-

A. British crown
B. President of USA
C. President of Pakistan
D. President of France

Ans: A. British crown


Question 18.

Evaluate the following statements-
I. The legal interpretation of equality is chiefly influenced by equality before law and equal protection of law
II. Equality before law means rule of law

A. I is correct but II is incorrect
B. II is correct but I is incorrect
C. Both are correct
D. Both are incorrect

Ans: C. Both are correct


Question 19.

Article 14 of the Indian Constitution guarantees Indian citizens-

A. Equal protection of laws
B. Equality before law
C. Equal distribution of economic resources
D. Equality before law and equal protection of the laws

Ans: D. Equality before law and equal protection of the laws


Question 20.

The Articles-17 and 18 of constitution provide-

A. Social equality
B. Economic equality
C. Political equality
D. Religious equality

Ans: A. Social equality


Indian Politics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Indian Politics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Politics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment