Important Questions on Design of Steel Structures – Set 12

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The basic wind speed is specified at a height ‘h’ above mean ground level in an open terrain. The value of ‘h’ is

(A) 10 m
(B) 20 m
(C) 25 m
(D) 50 m

Answer: (A) 10 m


Q2. When the axis of load lies in the plane of rivet group, then the rivets are subjected to

(A) Only shear stresses
(B) Only tensile stresses
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer: (A) Only shear stresses


Q3. The minimum thickness of plates in a steel stack should be

(A) 4 mm
(B) 5 mm
(C) 6 mm
(D) 8 mm

Answer: (C) 6 mm


Q4. If d is the distance between the flange angles, the vertical stiffeners in plate girders are spaced not greater than

(A) d
(B) 1.25 d
(C) 1.5 d
(D) 1.75 d

Answer:(C) 1.5 d


Q5. For double angles carrying tension, placed back to back and connected to either side of the gusset plate, the sectional area of the section, is equal to cross sectional area of

(A) The section
(B) The section plus area of rivet holes
(C) The section minus area of rivet holes
(D) The section multiplied by the area of the rivet hole

Answer: (C) The section minus area of rivet holes


Q6. To keep the intensity of bearing pressure between the column base and concrete, compressive throughout the length of the column base, the ratio of the moment M to axial load P should be

(A) < L/3 (B) < L/6(C) > L/3
(D) > L/6

Answer: (B) < L/6


Q7. If d is the distance between the flange angles of a plate girder, vertical stiffeners are provided at a distance not greater than

(A) d but not less than 0.20 d
(B) 1.25 d but not less than 0.33 d
(C) 1.5 d but not less than 0.33 d
(D) 2.0 d but not less than 0.50 d

Answer: (B) 1.25 d but not less than 0.33 d


Q8. The beam outside a wall up to floor level above it, is known as

(A) Rafter
(B) Purlin
(C) Spandrel beam
(D) Lintel

Answer: (C) Spandrel beam


Q9. A structural member subjected to tensile force in a direction parallel to its longitudinal axis, is generally known as

(A) A tie
(B) A tie member
(C) A tension member
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q10. The allowable tensile stress in structural mild steel plates for steel tank is assumed as

(A) 95.0 MPa on net area
(B) 105.5 MPa on net area
(C) 105.5 MPa on gross area
(D) 150.0 MPa on gross area

Answer:(B) 105.5 MPa on net area


Q11. In the cross-section of a weld, throat is the

(A) Minimum dimension
(B) Average dimension
(C) Maximum dimension
(D) None of the above

Answer:(A) Minimum dimension


Q12. In the cross-section of a weld, throat is the

(A) Minimum dimension
(B) Average dimension
(C) Maximum dimension
(D) None of the above

Answer:(A) Minimum dimension


Q13. A second horizontal stiffener is always placed at the neutral axis of the girder if the thickness of the web is less than

(A) d/250 for structural steel
(B) d/225 for high tensile steel
(C) Both (a) and (b)
(D) Neither (a) nor (b)

Answer: (C) Both (a) and (b)


Q14. The rivets which are heated and then driven in the field, are known

(A) Power driven shop rivets
(B) Power driven field rivets
(C) Hand driven rivets
(D) Cold driven rivets

Answer: (B) Power driven field rivets


Q15. According to the Unwin’s formula, if ‘t’ is thickness of the plate in mm, the nominal diameter of the rivet, is

(A) d = 1.91 t
(B) d = 1.91 t2
(C) d = 1.91 √t
(D) d = 1.91 ∛t

Answer:(C) d = 1.91 √t


Design of Steel Structures Civil Engineering MCQ


We hope the given Design of Steel Structures Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Design of Steel Structures Civil Engineering. If you have any queries related to Design of Steel Structures Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment