Idioms and Phrases Set – 7 Multiple Choice Questions

Question 1.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Turban is in vogue in some communities.

A. in fashion
B. out of use
C. vaguely used
D. never used

Ans: A. in fashion


Question 2.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The secretary and the treasurer are hand in glove with each other.

A. very good friends
B. constantly fighting
C. associates in some action
D. suspicious of each other

Ans: A. very good friends


Question 3.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The clerk wiped the nose of his employer by submitting a false bill and was dismissed from his job.

A. Cleaned the nose
B. Cheated
C. Abused
D. Slapped

Ans: B. Cheated


Question 4.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The parliamentary inquiry into the Bofors deal did not bring to light any startling facts.

A. Prove
B. Probe
C. Highlight
D. Disclose

Ans: D. Disclose


Question 5.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The curious neighbours were disappointed as the young couple’s quarrel was just a storm in a teacup.

A. violent quarrel
B. fuss about a trifle
C. brittle situation
D. quarrel about tea cups

Ans: B. fuss about a trifle


Question 6.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He is always picking holes in every project.

A. creating problems in
B. finding fault with
C. suggesting improvement in
D. asking irrelevant questions on

Ans: B. finding fault with


Question 7.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Don’t lose patience, things will improve by and by

A. soon
B. finally
C. gradually
D. unexpectedly

Ans: C. gradually


Question 8.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
His friends advised him to be fair and square in his dealings.

A. Careful
B. Considerate
C. Polite
D. Upright

Ans: D. Upright


Question 9.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The old man was cut to the quick when his rich son refused to recognise him.

A. surprised
B. hurt intensely
C. annoyed
D. irritated

Ans: B. hurt intensely


Question 10.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He never liked the idea of keeping his wife under his thumb and so he let her do what she liked.

A. Pressed down
B. Unduly under control
C. Below his thumb
D. Under tyrannical conditions.

Ans: B. Unduly under control


Question 11.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I have a bone to pick with you in this matter.

A. Am in agreement
B. Am angry
C. Am indebted
D. Will join hands

Ans: B. Am angry


Question 12.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
His speech went down well with the majority of the audience.

A. found acceptance with
B. was attentively listened to by
C. was appreciated by
D. was applauded by

Ans: C. was appreciated by


Question 13.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Mohan always keeps himself to himself

A. Is too busy
B. Is selfish
C. Is unsociable
D. Does not take sides

Ans: C. Is unsociable


Question 14.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The die is cast and now let us hope for the best.

A. project is over
B. decision is made
C. death is inevitable
D. cloth has been dyed

Ans: B. decision is made


Question 15.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Do not imagine that Dharmendra is really sorry that his wife died. Those are only crocodile tears.

A. Pretended sorrow
B. Tears a crocodile
C. A weeping crocodile
D. Mild regret

Ans: A. Pretended sorrow


Question 16.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
It is high time that India did something about the population problem.

A. already late
B. appropriate time
C. desired occasion
D. auspicious moment

Ans: A. already late


Question 17.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I requested him to put in a word for me.

A. introduce
B. assist
C. support
D. recommend

Ans: D. recommend


Question 18.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
It is time that professors came down from their ivory towers and studied the real needs of the students.

A. Detachment and seclusion
B. A tower made of ivory
C. Prison
D. Dream lands

Ans: A. Detachment and seclusion


Question 19.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The new C.M stuck his neck out today and promised 10kgs. free wheat a month for all rural families.

A. took an oath
B. took a risk
C. extended help
D. caused embarrassment

Ans: B. took a risk


Question 20.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Rohit has bitten off more than he chew.

A. Is trying to do much
B. Is very greedy
C. Is always hungry
D. Has little regard for others

Ans: A. Is trying to do much


Idioms and Phrases MCQs all set

We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Idioms and Phrases PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Idioms and Phrases Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.

Leave a Comment