Idioms and Phrases Set – 6 Multiple Choice Questions

Question 1.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Though he has lot of money, yet all his plans are built upon sand.

A. established on insecure foundations
B. based on inexperience
C. resting on cheap material
D. resting on immature ideas

Ans: D. resting on immature ideas


Question 2.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
While the ladies continued their small talk in the drawing room, I felt bored.

A. whispering
B. backbiting
C. gossip
D. light conversation

Ans: D. light conversation


Question 3.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Pt. Nehru was born with a silver spoon in his mouth.

A. born in a middle class family
B. born in a wealthy family
C. born in a royal family
D. born in a family of nationalists

Ans: B. born in a wealthy family


Question 4.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The P.M has pulled up Orissa partymen.

A. elevated
B. rewarded
C. punished
D. reprimanded

Ans: D. reprimanded


Question 5.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He is always standing up for the weak and oppressed.

A. Boosting the claims of
B. Championing the cause of
C. Seeking help of others for
D. Moving about with

Ans: B. Championing the cause of


Question 6.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The dacoit murdered the man in cold blood.

A. coldly
B. boldly
C. ruthlessly
D. deliberately

Ans: C. ruthlessly


Question 7.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
You have to be a cool customer and be patient if you want to get the best buys.

A. Be calm and not be excitable
B. Have a cool head
C. Be uncommunicative
D. Be choosy

Ans: A. Be calm and not be excitable


Question 8.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Harassed by repeated acts of injustice. he decided to put his foot down.

A. not to yield
B. resign
C. to accept the proposal unconditionally
D. withdraw

Ans: A. not to yield


Question 9.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
His plan was so complicated that it floored his listeners.

A. entertained
B. puzzled
C. annoyed
D. encouraged

Ans: B. puzzled


Question 10.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
My car broke down on way to the railway station.

A. stopped
B. met with an accident
C. ran out of petrol
D. failed to work

Ans: A. stopped


Question 11.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The arrival of the mother-in-law in the family proved a rift in the lute.

A. caused unnecessary worries
B. brought about disharmony
C. caused a pleasant atmosphere
D. brought about a disciplined atmosphere

Ans: B. brought about disharmony


Question 12.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He did me a good turn by recommending me for the post of Vice Principal.

A. returned my kindness
B. did an act of kindness
C. improved my prospects
D. became suddenly good

Ans: B. did an act of kindness


Question 13.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
We should give a wide berth to bad characters.

A. give publicity to
B. publicly condemn
C. keep away from
D. not sympathise with

Ans: C. keep away from


Question 14.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He has built a big business empire by his sharp practices.

A. extreme hard work
B. keen business skills
C. dishonest dealings
D. sharp intelligence

Ans: C. dishonest dealings


Question 15.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
There was no opposition to the new policy by the rank and file of the Government.

A. the official machinery
B. the ordinary members
C. the majority
D. the cabinet ministers

Ans: B. the ordinary members


Question 16.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The class could not keep a straight face on hearing the strange pronunciation of the new teacher.

A. remain silent
B. remain serious
C. remain mute
D. remain disturbed

Ans: B. remain serious


Question 17.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
There has been bad blood between the two communities even before shouting.

A. Impure blood
B. Ill feeling
C. loody fights
D. Quarrels

Ans: B. Ill feeling


Question 18.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
My father strained every nerve to enable me to get settled in life.

A. worked very hard
B. spent a huge amount
C. tried all tricks
D. bribed several persons

Ans: A. worked very hard


Question 19.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The prince did not take after the king.

A. run after
B. follow
C. precede
D. resemble

Ans: D. resemble


Question 20.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He believes in the policy of making hay while the sun shines.

A. giving bribes to get his work done
B. seeking advice from one and all
C. helping those who help him
D. making the best use of a favourable situation

Ans: D. making the best use of a favourable situation


Idioms and Phrases MCQs all set

We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Idioms and Phrases PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Idioms and Phrases Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.

Leave a Comment