Idioms and Phrases Set – 5 Multiple Choice Questions

Question 1.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Vikram said that he has got a problem to square up with the manager.

A. consider
B. discuss
C. settle
D. workout

Ans: C. settle


Question 2.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He was in high spirits when I met him in the restaurant.

A. He was in a drunken state
B. He was very cheerful
C. He talked incoherently
D. He was deeply engrossed in thoughts

Ans: B. He was very cheerful


Question 3.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He went to his friend’s house in the evening as was his wont.

A. as usual
B. as he wanted
C. as his want was
D. as he wanted that day

Ans: A. as usual


Question 4.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He resigned the post of his own accord.

A. which he liked
B. according to his convenience
C. voluntarily and willingly
D. according to his judgement

Ans: C. voluntarily and willingly


Question 5.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Although both the parents are running the show for the last ten years but their business is now on its last legs.

A. About to fructify
B. About to perish
C. About to produce results
D. About to take off

Ans: B. About to perish


Question 6.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
In his youth, he was practically rolling in money

A. Spending more than his income
B. Borrowing money liberally
C. Very rich
D. Wasting a lot of money

Ans: C. Very rich


Question 7.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Why do you wish to tread on the toes?

A. To give offence to them
B. To follow them grudgingly
C. To treat them indifferently
D. To be kicked by them

Ans: A. To give offence to them


Question 8.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
As a politician he is used to being in the limelight all the time.

A. giving speeches
B. the object of admiration
C. the centre of attraction
D. an object of public notice

Ans: C. the centre of attraction


Question 9.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The time is running out, you must look sharp.

A. be careful
B. make haste
C. be punctual
D. be sensible

Ans: B. make haste


Question 10.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Maya had a checkered career. since I first knew him as an office assistant in the insurance company.

A. Had a variety of jobs and experiences
B. A career which helped him make lot of money
C. A career where he signed a lot of cheques
D. Did odd jobs

Ans: A. Had a variety of jobs and experiences


Question 11.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He intends setting up as a lawyer in the adjoining district.

A. To establish himself
B. To migrate
C. To join
D. To settle

Ans: A. To establish himself


Question 12.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I ran out of money on my European tour.

A. exhausted my stock of
B. did not have enough
C. lost
D. carried a lot

Ans: A. exhausted my stock of


Question 13.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He is in the habit of throwing dust in eyes of his superiors.

A. To put sand into eyes
B. To make blind
C. To deceive
D. To show false things

Ans: C. To deceive


Question 14.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The sight of the accident made myflesh creep.

A. draw my attention
B. confused me
C. frightened me
D. worried me

Ans: C. frightened me


Question 15.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The autographed bat from the famous cricketer Sunil Gavaskar is worth a jew’s eye

A. Not a worthy possession
B. unnecessary
C. A costly items
D. A possession of high value

Ans: D. A possession of high value


Question 16.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Madhuri might scream blue murder, but I feel Deepali should get the promotion since she is better qualified for the job.

A. Someone has been murdered with some blue liquid
B. Someone is being murdered and has become blue
C. Suffer from persecution complex
D. Make a great deal of noise and object vehemently

Ans: D. Make a great deal of noise and object vehemently


Question 17.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
In modern democratic societies lynch law seems to have become the spheres of life.

A. law of the mob
B. law of the underworld
C. law of the constitution
D. law of the parliament

Ans: A. law of the mob


Question 18.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
There is no hard and fast rule regarding this subject.

A. rule that is difficult
B. rule that is fat changing
C. rule that cannot be broken or modified
D. rule that can be broken or modified

Ans: C. rule that cannot be broken or modified


Question 19.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The speaker gave a bird’s eye view of the political conditions in the country.

A. a personal view
B. a general view
C. a biased view
D. a detailed presentation

Ans: B. a general view


Question 20.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Having sold off his factory, he is now a gentleman at large.

A. Has no serious occupation
B. Is living comfortably
C. Is respected by everybody
D. Is held in high esteem

Ans: A. Has no serious occupation


Idioms and Phrases MCQs all set

We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Idioms and Phrases PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Idioms and Phrases Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.

Leave a Comment