Idioms and Phrases Set – 30 Multiple Choice Questions

Question 1.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Dishonesty is at a premium in almost all spheres of public life.

A. prevalent
B. practised openly
C. encouraged
D. valued highly

Ans: D. valued highly


Question 2.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
in the armed forces, it is considered a great privilege to die in harness.

A. die with honour
B. die on a horse back
C. die while still working
D. die in the battle field

Ans: C. die while still working


Question 3.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
In life, we have to take the rough with the smooth.

A. be tough in order to be successful
B. use pleasant words to make things smooth
C. accept unpleasant as well as pleasant things
D. make unpleasant things better

Ans: C. accept unpleasant as well as pleasant things


Question 4.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I did not know that he was pulling my leg all the time.

A. befooling me
B. degrading me
C. defaming me
D. complimenting me

Ans: A. befooling me


Question 5.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
We should abstain from casting aspersions on the character of our colleagues.

A. passing critical remarks
B. cracking silly jokes
C. paying left-handed compliments
D. passing slanderous remarks

Ans: D. passing slanderous remarks


Question 6.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Last evening I was held up at the meeting.

A. kept
B. detained
C. stopped
D. delayed

Ans: D. delayed


Question 7.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The captain played with determination because the honour of the team was at stake.

A. very low
B. in danger
C. at the top
D. appropriate

Ans: B. in danger


Question 8.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The country’s economy is beginning to look up now.

A. remain static
B. improve
C. look clear
D. go down

Ans: B. improve


Question 9.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The captain played with determination because the honour of the team was at stake.

A. very low
B. at the top
C. in danger
D. appropriate

Ans: C. in danger


Question 10.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He was carried off his feet when he was declared to have won the prize.

A. became delirious
B. danced on his toes
C. was dizzy
D. was wild with excitement

Ans: D. was wild with excitement


Question 11.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The arrival of the mother-in-law in the family proved a rift in the lute.

A. brought about disharmony
B. brought about a disciplined atmosphere
C. caused unnecessary worry
D. caused a pleasant atmosphere

Ans: A. brought about disharmony


Question 12.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He has come up during the last five years.

A. fallen in rank
B. risen in status
C. become proud
D. become humble

Ans: B. risen in status


Question 13.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The staff have felt on edge ever since they heard the rumour about retrenchment.

A. nervous
B. unhappy
C. disheartened
D. scared

Ans: A. nervous


Question 14.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The promotions were granted across the board.

A. to those sitting diagonally opposite
B. to those working for other board
C. selectively with a few exceptions
D. to all without exceptions

Ans: D. to all without exceptions


Question 15.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I ran out of money on my European tour.

A. carried a lot of
B. lost
C. did not have enough
D. exhausted my stock of

Ans: D. exhausted my stock of


Question 16.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I am leaving India for good.

A. permanently
B. to do good for myself
C. to do good for the country
D. to do nobody good

Ans: A. permanently


Question 17.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He resigned the post of his own accord.

A. according to his judgement
B. which he liked
C. voluntarily and willingly
D. according to his convenience

Ans: C. voluntarily and willingly


Question 18.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To tell you in a nutshell, lust for power and money has almost spoiled him.

A. as objectively as possible
B. in a simple and brief manner
C. an actual experience described vividly
D. to take in confidence

Ans: B. in a simple and brief manner


Question 19.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Seema is a little hard of hearing.

A. inaudible
B. disinterested
C. deaf
D. insensitive

Ans: C. deaf


Question 20.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Have you given up the idea of accepting the new assignment?

A. postponed
B. adopted
C. amended
D. abandoned

Ans: D. abandoned


Question 21.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The old beggar ran amuck and began to throw stones at the passerby.

A. felt disgusted
B. became annoyed
C. ran about wildly
D. became desperate

Ans: C. ran about wildly


Question 22.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
At my friend’s tea party I fell in with a strange fellow.

A. had a quarrel with
B. met accidentally
C. had an argument with
D. made friends with

Ans: B. met accidentally


Idioms and Phrases MCQs all set

We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Idioms and Phrases PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Idioms and Phrases Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.

Leave a Comment