Idioms and Phrases Set – 29 Multiple Choice Questions

Question 1.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He was trying to put across his ideas to his audience.

A. to convey
B. to cross
C. to influence
D. to convince

Ans: A. to convey


Question 2.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The old man was cut to the quick when his rich son refused to recognise him.

A. irritated
B. annoyed
C. surprised
D. hurt intensely

Ans: D. hurt intensely


Question 3.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I hope it will not put you out if I am late.

A. worry out
B. please you
C. irritate you
D. harm you

Ans: C. irritate you


Question 4.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
You need rest; you look a bit run down.

A. sad
B. in poor health
C. ill
D. depressed

Ans: B. in poor health


Question 5.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
While the ladies continued their small talk in the drawing room, I felt bored.

A. light conversation
B. gossip
C. backbiting
D. whispering

Ans: A. light conversation


Question 6.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
She was in a brown study and did not notice my entrance.

A. reverie
B. fear
C. sleep
D. dream

Ans: A. reverie


Question 7.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
It is high time that India did something about the population problem.

A. auspicious moment
B. desired occasion
C. appropriate time
D. already late

Ans: D. already late


Question 8.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Many people called on the minister when he was ill.

A. helped
B. surrounded
C. visited
D. criticised

Ans: C. visited


Question 9.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The old father brought home the moral of unity by asking each of his sons to break the bundle of sticks.

A. voiced
B. declared
C. emphasised
D. suggested

Ans: C. emphasised


Question 10.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Over and above the household work, she works in a factory on a part-time basis.

A. beside
B. in addition to
C. together with
D. in place of

Ans: B. in addition to


Question 11.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
A large number of small scale industries have been set up in the rural areas.

A. upgraded
B. opened
C. demolished
D. encouraged

Ans: B. opened


Question 12.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
My plan to have a new car fell through because of the price rise.

A. was completed
B. was completed with difficulty
C. was postponed
D. failed to materialise

Ans: D. failed to materialise


Question 13.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Tell me plainly who broke the mirror, do not beat about the bush.

A. put any blame on others
B. pretend to be unaware of the matter
C. approach the matter in a round about way
D. try to impress me with your arguments

Ans: C. approach the matter in a round about way


Question 14.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Rejesh and Vikas have remained friends through thick and thin.

A. inspite of all difficulties
B. always
C. through days of struggle
D. through happy days

Ans: C. through days of struggle


Question 15.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The authorities took him to task for this negligence.

A. forced him to resign
B. suspended his assignment
C. reprimanded him
D. gave him additional work

Ans: C. reprimanded him


Question 16.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Only strict laws make the evil of dowry die out.

A. drift
B. decrease
C. decay
D. disappear

Ans: D. disappear


Question 17.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The rebels held out for about a month.

A. bargained
B. resisted
C. retreated
D. waited

Ans: B. resisted


Question 18.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I stood up for him when everyone else was criticising him.

A. tolerated him
B. faced him boldly
C. supported him energetically
D. opposed him insistently

Ans: C. supported him energetically


Question 19.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He is out and out a reactionary.

A. deadly against
B. in favour of
C. no more
D. thoroughly

Ans: D. thoroughly


Question 20.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I cannot put up with that nasty fellow.

A. appreciate
B. endure
C. control
D. forgive
E. praise

Ans: B. endure


Question 21.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Inspite of the immense pressure exerted by the militants the Government has decided not to give in.

A. conform
B. oblige
C. accede
D. yield

Ans: D. yield


Question 22.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
We should do away with the present examination system.

A. prohibit
B. demolish
C. extend
D. abolish

Ans: D. abolish


Idioms and Phrases MCQs all set

We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Idioms and Phrases PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Idioms and Phrases Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.

Leave a Comment