Idioms and Phrases Set – 28 Multiple Choice Questions

Question 1.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
His boss was always breathing down his neck.

A. abusing and ill-treating him
B. watching all his actions closely
C. shouting loudly at him
D. giving him strenuous work

Ans: B. watching all his actions closely


Question 2.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
A good teacher should have the gift of the gab.

A. a good personality
B. a talent for acting
C. a talent for speaking
D. an interest in discipline

Ans: C. a talent for speaking


Question 3.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I have been betrayed by my own flesh and blood.

A. relatives
B. friends
C. children
D. acquaintances

Ans: C. children


Question 4.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
My father strained every nerve to enable me to get settled in life.

A. worked very hard
B. spent a huge amount
C. tried all tricks
D. bribed several persons

Ans: A. worked very hard


Question 5.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
In modern democratic society lynch law seems to have become a common feature in almost all the spheres of life.

A. law of the parliament
B. law of the constitution
C. law of the mob
D. law of the underworld

Ans: C. law of the mob


Question 6.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He made light of his father’s advice.

A. followed readily
B. disregarded
C. treated lightly
D. rejected

Ans: C. treated lightly


Question 7.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Caesar was done to death by the conspirators.

A. attacked
B. removed
C. eliminated
D. murdered

Ans: D. murdered


Question 8.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Those persons who are ready to sail close to the wind can be successful in life.

A. to take risk
B. to manage the situation
C. to work hard
D. to be regular

Ans: A. to take risk


Question 9.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
he was in a brown study and did not seem to catch my point.

A. in his study room
B. absorbed in reading
C. absent-minded
D. in a state of shock

Ans: B. absorbed in reading


Question 10.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
If you rub him the wrong way, he is bound to react.

A. flatter him
B. encourage him
C. annoy him
D. abuse him

Ans: C. annoy him


Question 11.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
It was he who put a spoke in my wheel.

A. tried to cause an accident
B. helped in the execution of the plan
C. thwarted the execution of the plan
D. destroyed the plan

Ans: C. thwarted the execution of the plan


Question 12.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The class could not keep a straight face on hearing the strange pronounciation of the new teacher.

A. remain serious
B. remain unaffected
C. remain silent
D. remain indifferent

Ans: A. remain serious


Question 13.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The lady was shedding crocodile tears.

A. silent tears
B. profuse tears
C. false tears
D. tears of happiness

Ans: C. false tears


Question 14.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Sachin has bitten of more than he can chew.

A. is always hungry
B. is trying to do too much
C. is very greedy
D. has little regard for others

Ans: B. is trying to do too much


Question 15.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He is not worth his salt if he fails at this juncture.

A. quite worthless
B. very proud of himself
C. quite depressed
D. very strange

Ans: A. quite worthless


Question 16.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
She exhibited remarkable sangfroid during the crisis.

A. temper
B. irritation
C. composure
D. anger

Ans: C. composure


Question 17.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
With the existing management, the future of the company is in doldrums.

A. dull
B. bright
C. uncertain
D. secure

Ans: A. dull


Question 18.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The cricket match proved to be a big draw.

A. a game without any result
B. a keen contest
C. a lovely spectacle
D. a huge attraction

Ans: D. a huge attraction


Question 19.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
His promotion is on the cards.

A. due
B. evident
C. certain
D. probable

Ans: C. certain


Question 20.

For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Some people now wonder whether we just pay lip service or genuinely subscribe to democracy.

A. pay oral tribute
B. attach no value
C. remain indifferent
D. show only outward respect

Ans: D. show only outward respect


Idioms and Phrases MCQs all set

We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Idioms and Phrases PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Idioms and Phrases Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.

Leave a Comment