Highway Traffic Engineering Objective Questions Answers – Set 23

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Pick up the incorrect statement from the following. The super-elevation on roads is

(A) Directly proportional to width of pavement
(B) Directly proportional to velocity of vehicles
(C) Inversely proportional to acceleration due to gravity
(D) Inversely proportional to the radius of curvature

Answer: (B) Directly proportional to velocity of vehicles


Q2. The usual width of side drains along Highways in hilly region, is

(A) 50 cm
(B) 60 cm
(C) 70 cm
(D) 100 cm

Answer: (B) 60 cm


Q3. The minimum width of the pavement of a National Highway should be

(A) 4.7 m
(B) 5.7 m
(C) 6.7 m
(D) 7.7 m

Answer: (B) 5.7 m


Q4. For clear distinct vision, images of obstructions should fall on the retina with a cone of

(A) 2°
(B) 3°
(C) 4°
(D) 5°

Answer: (D) 5°


Q5. Design of highways is based on

(A) Axle loads
(B) Axle spacings
(C) Wheel bases
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. On most smooth hard surfaced roads, rolling resistance to moving vehicles, ranges from

(A) 5 kg to 7 kg/tonne
(B) 7 kg to 9 kg/tonne
(C) 9 kg to 11 kg/tonne
(D) 11 kg to 13 kg/tonne

Answer: (C) 9 kg to 11 kg/tonne


Q7. The basic formula for determination of pavement thickness was first suggested by

(A) Spangler
(B) Picket
(C) Kelly
(D) Goldbeck

Answer: (D) Goldbeck


Q8. The width of the right of way in urban area, is kept between 24 m to 60 m for

(A) National Highways
(B) State Highways
(C) Both (a) and (b)
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q9. Minimum radius of a simple circular curve deflecting through 5°, is

(A) 1618.9 m
(B) 1816.9 m
(C) 1718.9 m
(D) 1817.9 m

Answer: (C) 1718.9 m


Q10. If ‘L’ meters is the distance between extreme axles of a vehicle, its gross load should not exceed

(A) 1525 (L + 4.3) – 14.7 L2
(B) 1526 (L + 5.3) – 14.7 L2
(C) 1525 (L + 6.3) – 14.7 L2
(D) 1525 (L + 7.3) – 14.7 L2

Answer: (D) 1525 (L + 7.3) – 14.7 L2


Q11. Thickness of broken centre line markings for a four lane road, is generally kept

(A) 10 cm
(B) 12 cm
(C) 15 cm
(D) 18 cm

Answer:(C) 15 cm


Q12. Depth of reinforcement below the surface of a concrete pavement, is generally kept

(A) 5 cm
(B) 6 cm
(C) 7 m
(D) 9 m

Answer: (A) 5 cm


Q13. If x% is the gradient of an alignment and y% is the gradient after proper super-elevation along a curved portion of a highway, the differential grade along the curve, is

(A) (x + y) %
(B) (x – y) %
(C) (y – x) %
(D) (y + x) %

Answer: (C) (y – x) %


Q14. On the recommendations of Nagpur Conference, the minimum width of a village road may be

(A) 2.45 m
(B) 2.75 m
(C) 3.66 m
(D) 4.90 m

Answer: (A) 2.45 m


Q15. Degree of a road curve is defined as the angle in degrees subtended at the centre by an arc of

(A) 10 meters
(B) 20 meters
(C) 25 meters
(D) 30 meters

Answer: (B) 20 meters


Highway Engineering MCQs all set-

We hope the given Highway Engineering Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment