Highway Engineering Objective Type Questions – Set 09

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Over taking time required for a vehicle with design speed 50 km ph and overtaking acceleration 1.25 m/sec2 to overtake a vehicle moving at a speed 30 km ph, is

(A) 5.0 secs
(B) 6.12 secs
(C) 225.48 secs
(D) 30 secs

Answer: (B) 6.12 secs


Q2. The distance travelled by revolving the wheel of a vehicle more than its circumferential movement, is known as

(A) Slip
(B) Skid
(C) Neither (a) nor (b)
(D) Both (a) and (b)

Answer: (B) Skid


Q3. To compensate the loss of tractive force of vehicles along curves of radius R, the percentage reduction of gradient, is

(A) 50/R
(B) 75/R
(C) 100/R
(D) 125/R

Answer: (B) 75/R


Q4. The group index for a soil, whose liquid limit is 40 percent, plasticity index is 10 percent and percentage passing 75 micron IS sieve

(A) 0
(B) 3
(C) 5
(D) 7

Answer: (A) 0


Q5. The suitable surfacing material for a bridge deck slab is

(A) Sheet asphalt
(B) Bituminous carpet
(C) Mastic asphalt
(D) Rolled asphalt

Answer: (C) Mastic asphalt


Q6. The maximum allowable Los Angeles abrasion value for high quality surface course is

(A) 10 %
(B) 20 %
(C) 30 %
(D) 45 %

Answer: (C) 30 %


Q7. For night travel, the length of a valley curve should be such that the head light beam distance is the same as

(A) Stopping sight distance
(B) Overtaking sight distance
(C) Sum of (a) and (b)
(D) Difference of (a) and (b)

Answer: (A) Stopping sight distance


Q8. If the velocity of moving vehicles on a road is 24 km/per hour, stopping distance is 19 meters and average length of vehicles is 6 meters, the basic capacity of lane, is

(A) 500 vehicles per hour
(B) 700 vehicles per hour
(C) 1000 vehicles per hour
(D) 1250 vehicles per hour

Answer: (C) 1000 vehicles per hour


Q9. The minimum ratio of the radii of two circular curves of a compound curve, is kept

(A) 1.25
(B) 1.5
(C) 1.75
(D) 2.0

Answer: (B) 1.5


Q10. According to Indian Road Congress, the width of carriageway, is

(A) 3.75 m for single lane
(B) 7.0 m for two lanes without raised kerbs
(C) 7.5 m for two lanes with raised kerbs
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. Traffic census is carried out for

(A) Speed and delay study
(B) Road parking study
(C) Traffic volume study
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. The distance traveled by a moving vehicle during perception and brake reaction times, is known as

(A) Sight distance
(B) Stopping distance
(C) Lag distance
(D) None of these

Answer: (C) Lag distance


Q13. The binder normally used in flexible pavement construction is

(A) Cement
(B) Lime
(C) Bitumen
(D) None of the above

Answer: (C) Bitumen


Q14. In CBR test the value of CBR is calculated at

(A) 2.5 mm penetration only
(B) 5.0 mm penetration only
(C) 7.5 mm penetration only
(D) Both 2.5 mm and 5.0 mm penetrations

Answer: (D) Both 2.5 mm and 5.0 mm penetrations


Q15. Rigidity factor for a tyre pressure greater than 7 kg/cm² is

(A) Equal to 1
(B) Less than 1
(C) Greater than 1
(D) Zero

Answer: (B) Less than 1


Highway Engineering MCQs all set-

We hope the given Highway Engineering Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment