Highway Engineering objective type questions pdf – Set 04

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In case of a multi-lane road, overtaking is generally permitted

(A) From right
(B) From left
(C) From both sides right and left
(D) Not at all

Answer: (C) From both sides right and left


Q2. As per recommendations of I.R.C., traffic volume study is carried out for rural roads for 7 days continuously during

(A) Harvesting
(B) Lean season
(C) Harvesting and lean season
(D) None of these

Answer: (C) Harvesting and lean season


Q3. According to the recommendations of Nagpur Conference, the width formation of an ideal National Highway in hard rock cutting, is

(A) 8.9 m
(B) 7.9 m
(C) 6.9 m
(D) 6.5 m

Answer: (B) 7.9 m


Q4. If degree of a road curve is defined by assuming the standard length of an arc as 30 meters, the radius of 1° curve is equal

(A) 1719 m
(B) 1146 m
(C) 1046 m
(D) 1619 m

Answer: (A) 1719 m


Q5. Formation width of a hill road is the distance between

(A) Outer end of side drain to outer end of parapet wall
(B) Outer end of side drain to inner end of parapet wall
(C) Inner end of side drain to outer end of parapet wall
(D) Inner end of side drain to inner end of parapet wall

Answer: (A) Outer end of side drain to outer end of parapet wall


Q6. Setting out of Lemniscate transition curves, is done with

(A) Perpendicular offsets
(B) Radial offsets
(C) Deflection angles
(D) Polar deflection angles

Answer: (D) Polar deflection angles


Q7. The walls which are necessary on the hill side of roadway where earth has to be retained from slipping is known as

(A) Retaining wall
(B) Breast wall
(C) Parapet wall
(D) None of the above

Answer: (B) Breast wall


Q8. The camber of shoulders in water bound macadam roads is

(A) Equal to the cross slope of pavement
(B) Less than the cross slope of pavement
(C) Greater than the cross slope of pavement
(D) Zero

Answer: (A) Equal to the cross slope of pavement


Q9. Maximum daily traffic capacity of bituminous pavements is

(A) 500 tonnes per day
(B) 1000 tonnes per day
(C) 1500 tonnes per day
(D) 2000 tonnes per day

Answer: (C) 1500 tonnes per day


Q10. If cross slope of a country is greater than 60%, the terrain is classified as

(A) Rolling
(B) Mountainous
(C) Steep
(D) Plain

Answer: (C) Steep


Q11. Traffic surveys are carried out

(A) To know the type of traffic
(B) To determine the facilities to traffic regulations
(C) To design proper drainage system
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. The head light of vehicles should be such that its lower beam illuminates objects at

(A) 10 m
(B) 20 m
(C) 30 m
(D) 40 m

Answer: (C) 30 m


Q13. The length of a transition curve, is governed by

(A) Rate of change of radial acceleration
(B) Rate of change of super-elevation
(C) Both (a) and (b)
(D) Neither (a) nor (b)

Answer: (C) Both (a) and (b)


Q14. The difference in gradients after full super-elevation and the initial alignment of a road, is known as

(A) Ruling gradient
(B) Rising gradient
(C) Compensated gradient
(D) Differential gradient

Answer: (D) Differential gradient


Q15. The gradients of trace cuts for hilly roads, are kept

(A) Equal to ruling gradient
(B) 10 to 20 percent easier than ruling gradients
(C) 10 to 20 percent steeper than ruling gradients
(D) None of these

Answer:(B) 10 to 20 percent easier than ruling gradients


Highway Engineering MCQs all set-

We hope the given Highway Engineering Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment