Highway Engineering Objective Questions Test – Set 01

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Group index method of design of flexible pavement is

(A) A theoretical method
(B) An empirical method based on physical properties of sub-grade soil
(C) An empirical method based on strength characteristics of sub-grade soil
(D) A semi empirical method

Answer: (B) An empirical method based on physical properties of sub-grade soil


Q2. The ideal shape of a transition curve, is

(A) Clothoid
(B) Cubic spiral
(C) Cubic parabola
(D) Lamniscate

Answer:(A) Clothoid


Q3. Pick up the correct statement from the following:

(A) Minimum desirable width of medians on rural highways is 5 meters
(B) Minimum width of medians should be 3 meters
(C) On long bridges and viaducts, the width of medians should be 1.5 m
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. Which of the following is considered to be the highest quality construction in the group of black top pavements?

(A) Mastic asphalt
(B) Sheet asphalt
(C) Bituminous carpet
(D) Bituminous concrete

Answer: (D) Bituminous concrete


Q5. The full width of land acquired before finalizing a highway, alignment is known

(A) Width of formation
(B) Right of way
(C) Carriage way
(D) Roadway

Answer: (B) Right of way


Q6. Pick up the correct statement from the following:

(A) The cross fall of the shoulder should be at least 0.5% steeper than camber
(B) On super-elevated sections, the shoulders should be provided a cross fall equal to camber
(C) Earthen roads in general are provided steepest cross-fall
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. Los Angeles testing machine is used to conduct

(A) Abrasion test
(B) Impact test
(C) Attrition test
(D) Crushing strength test

Answer: (A) Abrasion test


Q8. Tyre pressure influences the

(A) Total depth of pavement
(B) Quality of surface course
(C) Both the above
(D) None of the above

Answer: (B) Quality of surface course


Q9. If aggregate impact value is 20 to 30 percent, then it is classified as

(A) Exceptionally strong
(B) Strong
(C) Satisfactory for road surfacing
(D) Unsuitable for road surfacing

Answer: (C) Satisfactory for road surfacing


Q10. When the width of car parking space and width of street are limited, generally preferred parking system is

(A) Parallel parking
(B) 45° angle parking
(C) 65° angle parking
(D) 90° angle parking

Answer:(A) Parallel parking


Q11. Any gradient on a road is said to be an exceptional gradient, if it is

(A) More than ruling gradient
(B) Less than average gradient
(C) More than floating gradient
(D) Less than minimum gradient or more than maximum gradient

Answer: (D) Less than minimum gradient or more than maximum gradient


Q12. Design of horizontal curves on highways, is based on

(A) Design speed of vehicles
(B) Permissible friction on the road surface
(C) Permissible centrifugal ratio
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. When the bituminous surfacing is done on already existing black top road or over existing cement concrete road, the type of treatment given is

(A) Seal coat
(B) Tack coat
(C) Prime coat
(D) Spray of emulsion

Answer: (B) Tack coat


Q14. During last phase of the reconnaissance, details of the grade line is recorded on 2 metre poles to indicate

(A) Direction of the proposed alignment
(B) Distance between the previous and forward pegs
(C) Relative elevations of pegs
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. Set-back distance is the distance between

(A) Road land boundary and building line
(B) Road land boundary and control line
(C) Building line and control line
(D) Road land boundary and control line

Answer: (A) Road land boundary and building line


Highway Engineering MCQs all set-

We hope the given Highway Engineering Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment