Highway Engineering MCQ pdf – Set 11

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The recommended grade of tar for grouting purpose is

(A) RT-1
(B) RT-2
(C) RT-3
(D) RT-5

Answer: (D) RT-5


Q2. Minimum thickness of a layer of fine sand required to cut off capillary rise of water completely, should be

(A) 40 cm
(B) 52 cm
(C) 64 cm
(D) 76 cm

Answer: (D) 76 cm


Q3. In case of a hair pin bend of a highway,

(A) Minimum radius of inner curve is 14 m
(B) Minimum radius of transition is 15 m
(C) Circular compound curve may be provided
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. According to Highway Research Board of U.S.A. practical land width, is

(A) 2.7 m
(B) 3.0 m
(C) 3.3 m
(D) 3.6 m

Answer: (D) 3.6 m


Q5. The standard equation of a cubical spiral transition curve provided on roads, is

(A) y = l2/6RL
(B) y = x3/6RL
(C) y = x2/6RL
(D) y = x/6RL

Answer: (B) y = x3/6RL


Q6. The minimum vertical clearance of overhanging cliffs or any other structure above the surface of a hill road, should be

(A) 3 m
(B) 4 m
(C) 5 m
(D) 6 m

Answer: (C) 5 m


Q7. If the radius of a main curve is 300 m and length of the transition curve is 100 m, the angle with tangent to locate the junction point, is

(A) 1° 11′
(B) 2° 11′
(C) 3° 11′
(D) 4° 11′

Answer: (C) 3° 11′


Q8. If N is the algebraic difference of grades, S is the head light beam distance in metres, the length (L) of a valley curve, is

(A) NS2/4
(B) NS2/6
(C) NS2/9.6
(D) NS2/4.8

Answer:(A) NS2/4


Q9. The camber on pavements, is provided by

(A) Straight line method
(B) Parabolic method
(C) Straight line and parabolic at crown
(D) Elliptical method

Answer: (C) Straight line and parabolic at crown


Q10. Which of the following premix methods is used for base course?

(A) Bituminous carpet
(B) Mastic asphalt
(C) Sheet asphalt
(D) Bituminous bound macadam

Answer: (D) Bituminous bound macadam


Q11. To prevent compressive stresses in a rigid concrete pavement, the joint provided, is

(A) Expansion joint
(B) Contraction joint
(C) Hinged joint
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. One-way streets are generally provided in crowded cities as, these

(A) Are inexpensive means of traffic flow
(B) Reduce delays to vehicles
(C) Permit higher speed
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. Pick up the correct statement from the following:

(A) During reconnaissance, the general route of the alignment is selected
(B) After reconnaissance, a trace is cut for the alignment
(C) Last stage is the detailed surveys for desired geometries’ of the highway
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. Along high ways confirmatory route markers are generally fixed

(A) Before the crossing on the left side
(B) After the crossing on the left side
(C) Before the crossing on the right side
(D) After the crossing on the right side

Answer: (B) After the crossing on the left side


Q15. The width of the right of way, is influenced by

(A) Formation width
(B) Shoulders or berms
(C) Classification of road
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Highway Engineering MCQs all set-

We hope the given Highway Engineering Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment