Highway Engineering exam questions pdf – Set 17

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. For the design of cement concrete pavement for corner loading, Indian Road Congress recommends the use of

(A) Westergaard’s formula
(B) Kelly’s formula
(C) Goldbeck’s formula
(D) Picker’s formula

Answer: (D) Picker’s formula


Q2. Newly constructed pavement with ordinary Portland cement attains its working strength after

(A) 7 days
(B) 14 days
(C) 21 days
(D) 28 days

Answer: (D) 28 days


Q3. For a 6.6 m wide two lane pavement, berms are provided on either side having a width of

(A) 1.00 m
(B) 1.25 m
(C) 1.50 m
(D) 1.75 m

Answer: (C) 1.50 m


Q4. On the recommendations of Indian Road Congress, the ruling gradient in plains, is

(A) 1 in 15
(B) 1 in 20
(C) 1 in 30
(D) 1 in 45

Answer: (C) 1 in 30


Q5. The maximum comfortable retardation applied to moving vehicles, is

(A) 3.42 m/sec2
(B) 4.42 m/sec2
(C) 5.56 m/sec2
(D) 7.80 m/sec2

Answer: (A) 3.42 m/sec2


Q6. The wall constructed for the stability of an excavated portion of a road on the hill side, is known as

(A) Retaining wall
(B) Breast wall
(C) Parapet wall
(D) All the above

Answer: (B) Breast wall


Q7. The tangent length of a simple circular curve of radius R deflecting through θ°, is

(A) R tan θ
(B) R tan θ/2
(C) R sin θ
(D) R sin θ/2

Answer: (B) R tan θ/2


Q8. For a vehicle moving with a speed of 80 km per hour, the brake reaction time, in ordinary cases, is

(A) 1 sec
(B) 1.5 sec
(C) 2.0 sec
(D) 2.5 sec

Answer: (D) 2.5 sec


Q9. Which one of the following transportation systems is not used for the conveyance of passengers in India?

(A) Railways
(B) Roads
(C) Shipping
(D) Pipe lines

Answer: (D) Pipe lines


Q10. While calculating the sight distances, the driver’s eye above road surface, is assumed

(A) 90 cm
(B) 100 cm
(C) 110 cm
(D) 120 cm

Answer: (D) 120 cm


Q11. Horizontal curves on highways are provided

(A) To break the monotony of driving
(B) To discourage the tendency to increase speed
(C) To decrease the mental strain on drivers
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q12. If W is the weight of a vehicle negotiating an upgrade 1 : S along a track having co-efficient of resistance μ, the tractive force T is given by

(A) T = p/(μ + S)
(B) p = T/(μ + S)
(C) S = p/(μ + T)
(D) μ = p/(T + S)

Answer: (D) μ = p/(T + S)


Q13. On earth roads, the camber should preferably be

(A) 1 in 20 to 1 in 24
(B) 1 in 30 to 1 in 48
(C) 1 in 15 to 1 in 20
(D) 1 in 10 to 1 in 15

Answer: (A) 1 in 20 to 1 in 24


Q14. Bottom-most component of a flexible pavement, is

(A) Sub-grade
(B) Sub-base
(C) Base
(D) Base course

Answer: (A) Sub-grade


Q15. The normal road land width for a major district road in open area, is

(A) 45 m
(B) 25 m
(C) 15 m
(D) 12 m

Answer: (B) 25 m


Highway Engineering MCQs all set-

We hope the given Highway Engineering Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment