Haryana GK Questions SET-1

Here you will find GK MCQ Questions for Haryana GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Haryana GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Haryana GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which committee has been constituted by the Haryana Government to resolve the problem of those agitating for reservation and other issues of the state?

[A] D S Dhesi committee
[B] P K Lahoti committee
[C] H S Juneja committee
[D] M P Kaur committee

Correct Answer: A [D S Dhesi committee]


Q2.Which village panchayat of Haryana has passed a resolution “No Toilet, No Bride”?

[A] Bishangarh
[B] Nimriwali
[C] Godikan
[D] Ishapur Kheri

Correct Answer: C [Godikan ]


Q3.Which of the following states are involved in the Ravi-Beas River Water Dispute?

1.Himachal Pradesh
2.Punjab
3.Haryana
4.Rajasthan
Select the correct option from codes given below:

[A] 1, 2 & 3 Only
[B] 2, 3 & 4 Only
[C] 1 & 2 Only
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [2, 3 & 4 Only]


Q4.The NuGen Mobility Summit 2019 is being held in which village of Haryana?

[A] Badesra
[B] Nathuwas
[C] Chandeni
[D] Manesar

Correct Answer: D [Manesar]


Q5.With respect to the recently launched Him Darshan Express, consider the following statements:

1.It links Himachal Pradesh with Haryana.
2.The vista dome coach is constructed out of glass.
Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: D [Both 1 and 2 are correct]


Q6.Which one of the following pairs of the national parks and the state are correctly matched?

  1. Kanha national park — Madhya Pradesh
  2. Sultanpur national park — Haryana
  3. Ranthambore national park — Gujarat
  4. Bandipur National park — Karnataka
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 1, 2 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [1, 2 & 4]


Q7.The first-ever Haryana Sahitya Sangam has started in which city?

[A] Faridabad
[B] Panchkula
[C] Gurgaon
[D] Karnal

Correct Answer: B [Panchkula]


Q8.Regarding distribution of the Scheduled Tribe Population in India, consider the following statements:

  1. Among states and Union territories, the maximum share of tribal population in total population is of Madhya Pradesh
  2. Madhya Pradesh, Chhattisgarh and Odisha account for more than half of total tribal population of India
  3. There are no scheduled tribes in Punjab and Haryana Which among the above is / are correct statements?
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 1 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: C [Only 1 & 3]


Q9.Who among the following was the founder of Haryanaka dynasty?

[A] Bimbisara
[B] Ghananand
[C] Ajatshatru
[D] Harshwardhan

Correct Answer: A [Bimbisara]


Q10.The Integrated Command and Control Centre of which city has recently been inaugurated in Haryana?

[A] Faridabad
[B] Karnal
[C] Gurugram
[D] Sonipat

Correct Answer: C [Gurugram]


Q11.In context of the test run conducted for the double stack freight train service, consider the following statements:

1.It connected Rajasthan and Haryana.
2.India is the first country to test double stack freight train.
Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: A [Only 1 is correct]


Q12.Which among the following matches of places and their corresponding type of vegetation are correct?

  1. Haryana and Punjab- Tropical thorny forest
  2. Himachal Pradesh- Himalayan moist forest
  3. Western Ghats- Tropical evergreen
  4. Chhotanagpur Plateau- Tropical moist deciduous
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 2, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q13.Which city to host Digital Haryana Summit (SHS)?

[A] Rohtak
[B] Gurugram
[C] Panipat
[D] Sonipat

Correct Answer: B [Gurugram]


Q14.With reference to the agricultural production and productivity, the Western States such as Punjab, Haryana and Western UP contribute more in the central pool in comparison to Eastern States. Consider the following statements is this regard:

1.The higher contribution by western states is mainly because of better access to irrigation
2.The irrigation in western states is predominantly via groundwater sources
3.The eastern states are more vulnerable to natural calamities such as floods, cyclones, drought
Which among the above statements is / are correct?

[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3]


Q15.Which of the following is/ are correct statements about the Mahila Police Volunteers (MPV) initiative?

1.It was originally conceived by the Union Ministry of Women & Child Development
2.Haryana is the first state to adopt the initiative
3.The government of India plans two Mahila Police Volunteers is envisaged per Gram Panchayat across the country
Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 and 2
[B] 1,2,3
[C] 1 and 3
[D] 3 only

Correct Answer: A [ 1 and 2 ]


Haryana GK Questions All SET MCQ-


We hope the given GK MCQ Questions for Haryana GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Haryana GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top