Harbour and Dock Engineering Online Practice – Set 06

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which one of the following statements is not relevant to hydrographic survey?

(A) Establishment of a chain of bench marks near the shore line
(B) Establishment of horizontal control points on the shore
(C) Determination of the sea bed profile
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q2. The heaviest line is used to democrat

(A) The low water line
(B) The high water line
(C) The limit of swamps
(D) The direction of current

Answer:(B) The high water line


Q3. The low water datum for a lake is defined as the surface of the lake when it is at elevation

(A) 180.5 m above M.S.L.
(B) 190.5 m above M.S.L.
(C) 170.5 m above M.S.L.
(D) 200.0 m above M.S.L.

Answer: (A) 180.5 m above M.S.L.


Q4. Pick up the correct statement from the following:

(A) The breakwater which can be used as a platform for loading and unloading of cargo is called a mole
(B) The brick masonry retaining wall which is used for loading and unloading of cargo is called quay wall
(C) Three types of break waters are generally provided in harbours
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q5. On a hydrographic map, the following feature is shown:

(A) High and low water lines
(B) Depth contours
(C) Land and water areas
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. The dock wall is designed as a gravity retaining wall and is tested for

(A) Back fill pressure when the dock is empty
(B) Maximum water pressure from the dock without any back fill
(C) The load charge transmitted to the dock by the movement of loaded vehicles or trains on the way
(D) All of the above

Answer:(D) All of the above


Q7. Pick up the correct statement from the following:

(A) The Mediterranean Sea is considered to be a huge harbour
(B) The Caspian Sea is considered to be a big harbour
(C) The Red sea is considered to be harbour
(D) None of the above

Answer: (A) The Mediterranean Sea is considered to be a huge harbour


Q8. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) As a wave of sea water approaches the coast line, it is generally accompanied by a drift of water in the direction of wave advance
(B) The on-shore wind helps to produce wave action as well as rise of M.S.L.
(C) A falling hydraulic gradient occurs in the direction of the wave
(D) The wave while receding carries finer particles out to deep water

Answer: (C) A falling hydraulic gradient occurs in the direction of the wave


Q9. Soundings are required for

(A) Making nautical charts for navigation
(B) Ascertaining the areas subject to scour or silting
(C) Obtaining detailed information for construction
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q10. For large vessels, the buoys are strengthened by connecting it to a number of anchors having

(A) One legged mooring
(B) Two legged mooring
(C) Three legged mooring
(D) All the types as above

Answer: (D) All the types as above


Q11. On the sea shore structures, the water wave impact causes

(A) Direct compressive force due to its horizontal component
(B) Shear force due to deflected vertical force
(C) Compressive force due to collapse of the wave
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q12. Location of soundings by range and one angle is done by the surveyor

(A) On the shore
(B) On the boat
(C) On the shore or on the boat
(D) None of the above

Answer:(C) On the shore or on the boat


Q13. Flow of air from one place to the other is caused due to

(A) The sum of elevation
(B) Pressure head
(C) Velocity head
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q14. According to the recommendations of International Navigational Congress in 1912, the ratio of length to width at the entrance for passenger vessels is:

(A) 7.25 to 1
(B) 7.80 to 1
(C) 8.11 to 1
(D) 8.44 to 1

Answer: (D) 8.44 to 1


Q15. The variation of atmospheric potential is caused due to:

(A) Difference in temperature over the surface of the earth
(B) Change in the density of air
(C) Both (a) and (b)
(D) Neither (a) nor (b)

Answer: (C) Both (a) and (b)


Docks and Harbor Engineering MCQs all set-

We hope the given Docks and Harbor Engineering Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment