Estimating and Costing MCQ pdf – Set 05

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. While preparing a detailed estimate

(A) Dimension should be measured correct to 0.01 m
(B) Area should be measured correct to 0.01 sqm
(C) Volume should be measured correct to 0.01 cum
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q2. A portion of an embankment having a uniform up-gradient 1 in 500 is circular with radius 1000 m of the centre line. It subtends 180° at the centre. If the height of the bank is 1 m at the lower end, and side slopes 2:1, the earth work involved.

(A) 26,000 m3
(B) 26,500 m3
(C) 27,000 m3
(D) 27,500 m3

Answer: (D) 27,500 m3


Q3. In case of laying gullies, siphons, intercepting traps, the cost includes

(A) Setting and laying
(B) Bed concreting
(C) Connection to drains
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q4. Pick up the correct statement in case of water supply.

(A) Pipes laid in trenches and pipes fixed to walls are measured separately
(B) Cutting through walls and floors are included with the item
(C) Pipes are classified according to their sizes and quality
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q5. The inspection pit or chamber is a manhole provided in a base drainage system

(A) At every change of direction
(B) At every change of gradient
(C) At every 30 m intervals
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q6. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) Dimensions are measured to the nearest 0.01 m
(B) Areas are measured to the nearest 0.01 sq.m
(C) Cubic contents are measured to the nearest 0.1 cum
(D) Weights are measured to the nearest 0.001 tonnes

Answer: (C) Cubic contents are measured to the nearest 0.1 cum


Q7. The ground surface slopes 1 in 50 along a proposed railway embankment 150 m in length. The height of the embankment at zero chainage is 0.5 m, the width is 11 m and side slopes 2:1. If the falling gradient of the embankment is 1 in 150, the quantity of the earthwork calculated by Prismoidal formula, is

(A) 3250 m3
(B) 3225 m3
(C) 3275 m3
(D) 3300 m3

Answer: (B) 3225 m3


Q8. The damp proof course (D.P.C.) is measured in

(A) Cub. m
(B) Sq. m
(C) Meters
(D) None of these

Answer: (B) Sq. m


Q9. The ‘centre line method’ is specially adopted for estimating

(A) Circular buildings
(B) Hexagonal buildings
(C) Octagonal buildings
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q10. Pick up the item of work not included in the plinth area estimate

(A) Wall thickness
(B) Room area
(C) W.C. area
(D) Courtyard area

Answer: (D) Courtyard area


Q11. The volume is measured correct to the nearest

(A) 0.01 cum
(B) 0.02 cum
(C) 0.03 cum
(D) 0.04 cum

Answer: (A) 0.01 cum


Q12. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) The built up covered area at the floor level of any storey of a building is called plinth area
(B) The usable covered area of the rooms of any storey of a building is called carpet area
(C) The carpet area of a building along with area of its kitchen, pantry, store, lavatory, bath room and glazed veranda, is called floor area
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q13. The minimum width of a septic tank is taken

(A) 70 cm
(B) 75 cm
(C) 80 cm
(D) 90 cm

Answer: (B) 75 cm


Q14. If tensile stress of a steel rod of diameter ‘D’ is 1400 kg/cm2 and bond stress is 6 kg/cm2, the required bond length of the rod is

(A) 30 D
(B) 39 D
(C) 50 D
(D) 59 D

Answer: (D) 59 D


Q15. The value of ‘A’ of Indian type W.C. shown in the given figure is:

(A) 25 cm
(B) 30 cm
(C) 40 cm
(D) 45 cm

Answer: (B) 30 cm


Estimating and Costing MCQs all set-

We hope the given Estimating and Costing Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment