Environmental Engineering Objective Questions with Answers – Set 08

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The specific gravity of sewage is

(A) Much greater than 1
(B) Slightly less than 1
(C) Equal to 1
(D) Slightly greater than 1

Answer:(D) Slightly greater than 1


Q2. For satisfactory working of a sludge digestion unit, the pH range of digested sludge should be maintained as

(A) 4.5 to 6.0
(B) 6.5 to 8.0
(C) 8.5 to 10.0
(D) 10.5 to 12.0

Answer: (B) 6.5 to 8.0


Q3. Standard BOD is measured at

(A) 20°C – 1 day
(B) 25°C – 3 day
(C) 20°C – 5 day
(D) 30°C – 5 day

Answer: (C) 20°C – 5 day


Q4. As compared to cast iron pipes, steel pipes are

(A) Heavier
(B) Stronger
(C) Costlier
(D) Less susceptible to corrosion

Answer: (B) Stronger


Q5. Which of the following retards the self purification of stream?

(A) Higher temperature
(B) Sunlight
(C) Satisfying oxygen demand
(D) None of the above

Answer: (D) None of the above


Q6. As compared to geometrical increase method of forecasting population, arithmetical increase method gives

(A) Lesser value
(B) Higher value
(C) Same value
(D) Accurate value

Answer: (A) Lesser value


Q7. The velocity of flow of water in a sedimentation tank is about

(A) 5 to 10 cm/sec
(B) 15 to 30 cm/sec
(C) 15 to 30 cm/minute
(D) 15 to 30 cm/hour

Answer: (C) 15 to 30 cm/minute


Q8. The design discharge for the combined sewer system shall be taken as

(A) Equal to rainfall
(B) Rainfall + DWF
(C) Rainfall + 2 DWF
(D) Rainfall + 6 DWF

Answer: (C) Rainfall + 2 DWF


Q9. Sewerage system is designed for

(A) Maximum flow only
(B) Minimum flow only
(C) Average flow only
(D) Maximum and minimum flow

Answer: (D) Maximum and minimum flow


Q10. The phenolic compounds in public water supply should not be more than

(A) 0.1 ppm
(B) 0.01 ppm
(C) 0.001 ppm
(D) 0.0001 ppm

Answer:(C) 0.001 ppm


Q11. Alum as a coagulant is found to be most effective when pH range of water is

(A) 2 to 4
(B) 4 to 6
(C) 6 to 8
(D) 8 to 10

Answer: (C) 6 to 8


Q12. If Biochemical oxygen demand (BOD) of a town is 20000 kg/day and BOD per capita per day is 0.05 kg, then population equivalent of town is

(A) 1000
(B) 4000
(C) 1,00,000
(D) 4,00,000

Answer: (D) 4,00,000


Q13. In facultative stabilization pond, the sewage is treated by

(A) Aerobic bacteria only
(B) Algae only
(C) Dual action of aerobic bacteria and anaerobic bacteria
(D) Sedimentation

Answer: (C) Dual action of aerobic bacteria and anaerobic bacteria


Q14. Percentage of bacterial load that can be removed from water by the process of plain sedimentation is about

(A) 10 to 25
(B) 50
(C) 75
(D) 100

Answer: (C) 75


Q15. The percentage of filtered water, which is used for backwashing in rapid sand filters, is about

(A) 0.2 to 0.4
(B) 0.4 to 1.0
(C) 2 to 4
(D) 5 to 7

Answer: (C) 2 to 4


Environmental Engineering MCQs all set-

We hope the given Environmental Engineering Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment