Environmental Engineering Objective Questions – Set 09

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The detention period for oxidation ponds is usually kept as

(A) 48 hours
(B) 24 hours
(C) 10 to 15 days
(D) 3 months

Answer:(C) 10 to 15 days


Q2. A pipe which is installed in the house drainage to preserve the water seal of traps is called

(A) Vent pipe
(B) Anti-siphonage pipe
(C) Waste pipe
(D) Soil pipe

Answer: (B) Anti-siphonage pipe


Q3. Double filtration is used

(A) To increase the filtration slow sand filters capacity of
(B) To increase the filtration rapid sand filters capacity of
(C) For isolated buildings like pools, hotels etc swimming
(D) All of the above

Answer: (A) To increase the filtration slow sand filters capacity of


Q4. For a country like India, where rainfall is mainly confined to one season, the suitable sewerage system will be

(A) Separate system
(B) Combined system
(C) Partially combined system
(D) Partially separate system

Answer: (A) Separate system


Q5. The devices which are installed for drawing water from the sources are called

(A) Aquifers
(B) Aquiclude
(C) Filters
(D) Intakes

Answer: (D) Intakes


Q6. The distribution mains are designed for

(A) Maximum daily demand
(B) Maximum hourly demand
(C) Average daily demand
(D) Maximum hourly demand on maximum day

Answer: (D) Maximum hourly demand on maximum day


Q7. Residual chlorine in water is determined by

(A) Starch iodide method
(B) Orthotolidine method
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer: (C) Both (A) and (B)


Q8. The major disadvantage of lime soda process of water softening is that

(A) It is unsuitable for turbid and acidic water
(B) Huge amount of precipitate is formed which creates a disposal problem
(C) The effluent cannot be reduced to zero hardness
(D) It is unsuitable for softening the water of excessive hardness

Answer: (B) Huge amount of precipitate is formed which creates a disposal problem


Q9. The percentage of chlorine in fresh bleaching powder is about

(A) 10 to 15
(B) 20 to 25
(C) 30 to 35
(D) 40 to 50

Answer: (C) 30 to 35


Q10. The type of valve, which is provided on the suction pipe in a tube-well, is

(A) Air relief valve
(B) Reflux valve
(C) Pressure relief valve
(D) Sluice valve

Answer: (B) Reflux valve


Q11. Scour valves are provided

(A) At street corners to control the flow of water
(B) At every depression and dead ends to drain out the waste water that may collect there
(C) At the foot of rising main along the slope to prevent back running of water
(D) At every summit of rising mains

Answer: (B) At every depression and dead ends to drain out the waste water that may collect there


Q12. If the time of concentration is 9 minutes, then the intensity of rainfall according to British Ministry of Health formula will be

(A) 4 mm/hr
(B) 10 mm/hr
(C) 20 mm/hr
(D) 40 mm/hr

Answer: (C) 20 mm/hr


Q13. Sewerage system is usually designed for

(A) 10 years
(B) 25 years
(C) 50 years
(D) 75 years

Answer: (B) 25 years


Q14. Alkalinity in water is expressed as milligrams per litre in terms of equivalent

(A) Calcium carbonate
(B) Magnesium carbonate
(C) Sodium carbonate
(D) Calcium hydroxide

Answer: (A) Calcium carbonate


Q15. The minimum and maximum diameters of sewers shall preferably be

(A) 15 cm and 100 cm
(B) 15 cm and 300 cm
(C) 30 cm and 450 cm
(D) 60 cm and 300 cm

Answer: (B) 15 cm and 300 cm


Environmental Engineering MCQs all set-

We hope the given Environmental Engineering Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment