Environmental Engineering Important Questions – Set 02

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The type of valve which allows water to flow in one direction but prevents its flow in the reverse direction is

(A) Reflux valve
(B) Sluice valve
(C) Air relief valve
(D) Pressure relief valve

Answer:(A) Reflux valve


Q2. The water carriage system of collection of waste product

(A) Is cheaper in initial cost than dry conservancy system
(B) Requires treatment before disposal
(C) Creates hygienic problem
(D) All of the above

Answer: (B) Requires treatment before disposal


Q3. The suitable layout of a distribution system for irregularly growing town is

(A) Dead end system
(B) Grid iron system
(C) Radial system
(D) Ring system

Answer:(A) Dead end system


Q4. The suitable system of sanitation for area of distributed rainfall throughout the year with less intensity is

(A) Separate system
(B) Combined system
(C) Partially separate system
(D) Partially combined system

Answer:(B) Combined system


Q5. The effect of increasing diameter of sewer on the self cleansing velocity is

(A) To decrease it
(B) To increase it
(C) Fluctuating
(D) Nil

Answer: (B) To increase it


Q6. A sewer that receives the discharge of a number of house sewers is called

(A) House sewer
(B) Lateral sewer
(C) Intercepting sewer
(D) Sub-main sewer

Answer:(B) Lateral sewer


Q7. The main disadvantage of cement concrete sewers is

(A) Less strength
(B) Difficulty in construction
(C) Difficulty in transportation due to heavy weight
(D) Less life

Answer: (C) Difficulty in transportation due to heavy weight


Q8. The rate of BOD exerted at any time is

(A) Directly proportional to BOD satisfied
(B) Directly proportional to BOD remaining
(C) Inversely proportional to BOD satisfied
(D) Inversely proportional to BOD remaining

Answer: (B) Directly proportional to BOD remaining


Q9. The time of concentration is defined as

(A) The time taken by rainfall water to run from most distant point of water shed to the inlet of sewer
(B) The time required for flow of water in sewer to the point under consideration
(C) Sum of (A) and (B)
(D) Difference of (A) and (B)

Answer: (C) Sum of (A) and (B)

Q10. Settling velocity increases with

(A) Specific gravity of solid particles
(B) Size of particles
(C) Depth of tank
(D) Temperature of liquid

Answer: (C) Depth of tank


Q11. Generally the detention period for grit chambers is kept as

(A) 1 minute
(B) 5 minutes
(C) 24 hours
(D) 12 hours

Answer: (A) 1 minute


Q12. Most suitable section of sewer in separate sewage system is

(A) Rectangular section
(B) Circular section
(C) Standard form of egg shaped sewer
(D) Modified egg shaped section

Answer: (B) Circular section


Q13. Facultative bacteria are able to work in

(A) Presence of oxygen only
(B) Absence of oxygen only
(C) Presence as well as in absence of oxygen
(D) Presence of water

Answer: (C) Presence as well as in absence of oxygen


Q14. Sludge volume index is defined as the ratio of

(A) Percentage of sludge by volume to percentage of suspended solids by weight
(B) Percentage of sludge by volume to percentage of total solids by weight
(C) Percentage of suspended solids by weight to percentage of sludge by volume
(D) Percentage of total solids by weight to percentage of sludge by volume

Answer: (A) Percentage of sludge by volume to percentage of suspended solids by weight


Q15. The pathogens can be killed by

(A) Nitrification
(B) Chlorination
(C) Oxidation
(D) None of the above

Answer: (B) Chlorination


Environmental Engineering MCQs all set-

We hope the given Environmental Engineering Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment