Environmental Engineering Exam Questions – Set 07

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The detention period and overflow rate respectively for plain sedimentation as compared to sedimentation with coagulation are generally

(A) Less and more
(B) Less and less
(C) More and less
(D) More and more

Answer: (C) More and less


Q2. The type of valve which is provided to control the flow of water in the distribution system at street corners and where the pipe lines intersect is

(A) Check valve
(B) Sluice valve
(C) Safety valve
(D) Scour valve

Answer: (B) Sluice valve


Q3. Which of the following compounds is widely used for algae control?

(A) Sodium sulphate
(B) Copper sulphate
(C) Sodium chloride
(D) Calcium chloride

Answer: (B) Copper sulphate


Q4. Which of the following values of pH represents a stronger acid?

(A) 2
(B) 5
(C) 7
(D) 10

Answer: (A) 2


Q5. The effective size of sand particles used in slow sand filters is

(A) 0.25 to 0.35 mm
(B) 0.35 to 0.60 mm
(C) 0.60 to 1.00 mm
(D) 1.00 to 1.80 mm

Answer: (A) 0.25 to 0.35 mm


Q6. The design discharge for the separate sewer system shall be taken as

(A) Equal to dry weather flow (DWF)
(B) 2 × DWF
(C) 3 × DWF
(D) 6 × DWF

Answer: (D) 6 × DWF


Q7. Dissolved oxygen in streams is

(A) Maximum at noon
(B) Minimum at noon
(C) Maximum at midnight
(D) Same throughout the day

Answer: (A) Maximum at noon


Q8. The alum, when added as a coagulant in water

(A) Does not require alkalinity in water for flocculation
(B) Does not affect pH value of water
(C) Increases pH value of water
(D) Decreases pH value of water

Answer:(D) Decreases pH value of water


Q9. In chlorination, with the rise in temperature of water, death rate of bacteria

(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remains unaffected
(D) None of the above

Answer: (A) Increases


Q10. The most commonly used sewer under culverts is

(A) Circular brick sewer
(B) Circular cast iron sewer
(C) Semi-elliptical sewer
(D) Horseshoe type sewer

Answer: (A) Circular brick sewer


Q11. If the coli form bacteria is present in a sample of water, then the coli-form test to be conducted is
(i) Presumptive coli-form test
(ii) Confirmed coli-form test
(iii) Completed coli-form test
The correct answer is

(A) Only (i)
(B) Both (i) and (ii)
(C) Both (i) and (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)

Answer: (D) All (i), (ii) and (iii)


Q12. If the coli form bacteria is present in a sample of water, then the coli-form test to be conducted is
(i) Presumptive coli-form test
(ii) Confirmed coli-form test
(iii) Completed coli-form test
The correct answer is

(A) Only (i)
(B) Both (i) and (ii)
(C) Both (i) and (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)

Answer: (D) All (i), (ii) and (iii)


Q13. The method of analysis of distribution system in which the domestic supply is neglected and fire demand is considered is

(A) Circle method
(B) Equivalent pipe method
(C) Electrical analysis method
(D) Hardy cross method

Answer: (A) Circle method


Q14. The relative stability of a sewage sample, whose dissolved oxygen is same as the total oxygen required to satisfy BOD, is

(A) 1
(B) 100
(C) Infinite
(D) Zero

Answer: (B) 100


Q15. As compared to higher pH values, the contact period required for efficient chlorination at lower pH values is

(A) Smaller
(B) Larger
(C) Same
(D) None of the above

Answer: (A) Smaller


Environmental Engineering MCQs all set-

We hope the given Environmental Engineering Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment