Elements of Remote Sensing MCQ with Answers – Set 04

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which one of the following helps to identify the objects on the earth surface?

(A) Atmospheric window
(B) Signature
(C) Radiometric error
(D) None of these

Answer: (B) Signature


Q2. The phase difference of the waves 1 and 2 at A in the given figure is:
Elements of Remote Sensing MCQ

(A) π/4
(B) π/2
(C) π
(D) 3π/2

Answer: (B) π/2


Q3. Leaf reflectance depends primarily on:

(A) The pigments
(B) Internal cell structure
(C) Equivalent water content
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q4. Pick up the correct statement from the following:

(A) Phase of a wave is expressed as a fraction of a period with respect to a reference
(B) Phase is usually specified by angular measure with one period being 360°
(C) The reference for finding the phase of a wave is taken from the previous passage through zero from the negative to the positive direction
(D) All of these

Answer:(D) All of these


Q5. The various stages occuring in GPS system are described below:
1. Generation of an output to the user
2. Detection of the GPS signals
3. Processing the data in the built-in-computer
4. Decoding the GPS signal.
The correct sequence of the stages is:

(A) 1, 2, 3, 4
(B) 2, 3, 4, 1
(C) 2, 4, 3, 1
(D) 3, 1, 2, 4

Answer: (C) 2, 4, 3, 1


Q6. If flying height of a spacecraft is H, the length of air base is B and the parallax difference between two points is dp, then the difference in height

(A) h = dp/(B/H)
(B) h = (B/H) dp
(C) h = dp/(H/B)
(D) h = (H/B) dp

Answer: (A) h = dp/(B/H)


Q7. The reflection of solar energy is characterized by the water content in the leaf, in the reflective optical infrared:

(A) Visible (0.4 – 0.7 μm) region
(B) Near-IR (0.7 – 1.3 μm) region
(C) Short wave-IR (1.3 – 2.7 μm) region
(D) None of these

Answer: (C) Short wave-IR (1.3 – 2.7 μm) region


Q8. The normal altitude of GPS satellite is about

(A) 16,200 km
(B) 20,200 km
(C) 24,400 km
(D) 36,100 km

Answer: (B) 20,200 km


Q9. Critical angle of electromagnetic radiation takes place if

(A) Angle of incidence is equal to angle of refraction
(B) Angle of incidence is greater than the angle of refraction
(C) Angle of incidence is equal to 90°
(D) Angle of refraction is equal to 90°

Answer: (D) Angle of refraction is equal to 90°


Q10. The interaction of the electromagnetic radiation produced with a specific wave length to illuminate a target on the terrain for studying its scattered radiance, is called:

(A) Passive remote sensing
(B) Active remote sensing
(C) Neutral remote sensing
(D) None of these

Answer: (B) Active remote sensing


Q11. Geodimeter is based on:

(A) Propagation of modulated light waves
(B) Propagation of infrared radiation
(C) The visible light as carrier with frequency of the order of 5 × 1014 Hz
(D) High frequency radio waves

Answer: (A) Propagation of modulated light waves


Q12. Earth observations from a satellite platform provide:

(A) Synoptic view of a large area
(B) Constant solar zenith angles and similar illumination conditions
(C) Repetitive observations of the same area with intervals of a few minutes to a few weeks
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q13. For interpolation of satellite data used for monitoring dynamic changes that occurs on the earth surface, the most suitable orbit for the satellite is:

(A) Circular orbit
(B) Sun-synchronous orbit
(C) Near polar orbit
(D) None of these

Answer: (B) Sun-synchronous orbit


Q14. The code based GPS receivers are generally used for:

(A) Vehicle tracking
(B) Land navigation
(C) Trans movement
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q15. DGPS is based on the concept that bias errors in the position of locations in a given local area, are same if their distances are within

(A) 25 km
(B) 50 km
(C) 75 km
(D) 100 km

Answer: (D) 100 km


Elements of Remote Sensing MCQs all set-

We hope the given Elements of Remote Sensing Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment