Electronic Principles Questions with Answers – Set 09

PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. How much power is being dissipated by a 1000 W resistance that has 25 V applied to it?

(A) 0.24 W
(B) 0.625 W
(C) 80 W
(D) 325 kW

Answer: (B) 0.625 W


Q2. Doubling the operating frequency of a capacitive circuit:

(A) Doubles the amount of a capacitive reactance
(B) Has no effect on the capacitive reactance
(C) Cuts the capacitive reactance in half
(D) Multiplies the capacitive reactance by 6.28

Answer: (C) Cuts the capacitive reactance in half


Q3. Which one of the following properties of a magnetic circuit can be directly compared to resistance in an electrical circuit?

(A) Reluctance
(B) Permeability
(C) Permeance
(D) Retentivity

Answer: (A) Reluctance


Q4. Which one of the following equations most directly determines the power dissipation of a resistance when you know the voltage drop and amount of resistance?

(A) P = I2R
(B) P = IE
(C) P = E2/R
(D) I = P/E

Answer: (C) P = E2/R


Q5. A flashlight battery has internal resistance of 1W. For what values of load resistance does the flashlight battery appear stiff?

(A) 60 Ohm
(B) 50 Ohm
(C) 100 Ohm or more
(D) 10 Ohm

Answer: (C) 100 Ohm or more


Q6. Which one of the following statements is true for the voltage in a parallel RC circuit?

(A) The voltage always has the same amplitude and phase for every part of the circuit
(B) The total voltage is equal to the sum of the voltages across the resistance and capacitance
(C) The total voltage leads the total current by less than 90 degree
(D) The total voltage is less than the sum of the voltages across the resistance and capacitance

Answer:(A) The voltage always has the same amplitude and phase for every part of the circuit


Q7. As the temperature increases, the current gain

(A) Increases
(B) Decreases
(C) Constant
(D) Can be any of the above

Answer: (C) An atom that contains more electrons than protons


Q8. What is a negative ion?

(A) An atom that contains more electrons than neutrons
(B) An atom that contains more protons than neutrons
(C) An atom that contains more electrons than protons
(D) An atom that contains more protons than electrons

Answer:(C) An atom that contains more electrons than protons


Q9. A circuit has a Norton current of 10 mA and a Norton resistance of 10 kW. What is the Thevenin circuit?

(A) 1000 V and a series resistance of 10 k Ohm
(B) 100 V and a parallel resistance of 10 k Ohm
(C) 100 V and a series resistance of 10 k Ohm
(D) 1000 V and a parallel resistance of 10 kOhm

Answer: (C) 100 V and a series resistance of 10 k Ohm


Q10. What is a free electron?

(A) An electron that has been freed from its parent atom
(B) An electron that costs nothing
(C) An electron that has no electrical charge
(D) An electron that has twice the amount of charge of a normal electron

Answer: (A) An electron that has been freed from its parent atom


Q11. Which one of the following properties of a magnetic circuit can be directly compared to current in an electrical circuit?

(A) Number of lines of force
(B) Flux density
(C) Reluctance
(D) Magnetomotive force

Answer: (A) Number of lines of force


Q12. The value of a capacitor can be made larger by:

(A) Moving the plates further apart
(B) Moving the plates closer together
(C) Increasing the voltage applied to the plates
(D) Decreasing the voltage applied to the plates

Answer: (B) Moving the plates closer together


Q13. If the base supply voltage increases, the Q point moves

(A) Down
(B) Up
(C) Nowhere
(D) Off the load line

Answer: (A) Down


Q14. A device that converts mechanical pressure to electrical energy is called a:

(A) Piezoelectric device
(B) Solar cell
(C) Photodiode
(D) Nicad cell

Answer: (A) Piezoelectric device


Q15. A farad is defined as the amount of capacitance necessary for:

(A) Dissipating 1 W of power
(B) Causing an ac phase shift greater than 90 degree
(C) Storing 1 V for 1 second
(D) Changing the voltage on the plates at the rate of 1 V per second when 1 A of current is flowing

Answer: (D) Changing the voltage on the plates at the rate of 1 V per second when 1 A of current is flowing


Electronic Principles MCQ – All Set

Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 01
Electronic Principles Objective Practice Test – Set 02
Computer Electronic Principles MCQ Test – Set 03
Computer Science Electronic Principles Online Test – Set 04
Computer Principles Free Online Practice – Set 05
Electronic Principles Multiple Choice Tests – Set 06
Electronic Principles Computer Test Series – Set 07
Computer Test Electronic Principles – Set 08
Electronic Principles Questions with Answers – Set 09
Computer Science Online Test Electronic Principles – Set 10
Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 011
Electronic Principles Fundamentals MCQ – Set 12
Computer Science Engineering Electronic Principles – Set 13
Electronic Principles Basic Questions & Answers – Set 14
Electronic Principles Computer Science Questions – set 15
Electronic Principles Objective Questions and Answers Set – 16

We hope the given computer science Engineering on Electronic Principles MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Electronic Principles. If you have any queries related to computer science Engineering on Electronic Principles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment