Electronic Principles Objective Questions and Answers Set – 16

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The dielectric constant of a material is a measure of:

(A) The amount of voltage it can withstand before breaking down
(B) How well the material concentrates electrostatic lines of force
(C) The amount of opposition to the current flow
(D) How well the material concentrates magnetic lines of force

Answer: (B) How well the material concentrates electrostatic lines of force


Q2. A certain electromagnet has 1000 turns of wire. How much current must flow through the coil in order to generate an mmf of 100 ampere-turns?

(A) 0.1 A
(B) 1000 A
(C) 10 A
(D) 100 A

Answer: (B) 1000 A


Q3. Which one of the following statements is true for current flowing in a series circuit?

(A) The amount of current flow through each part of a series circuit can be different, depending on the resistance of each part and the amount of voltage applied to it
(B) The total current in a series circuit is equal to the sum of the currents flowing through the individual components in the circuit
(C) The same current flows through every part of a series circuit
(D) The total current in a series circuit is equal to the total voltage multiplied by the total resistance

Answer: (C) The same current flows through every part of a series circuit


Q4. The basic unit of measurement for resistance is the:

(A) Volt
(B) Ampere
(C) Ohm
(D) Watt

Answer: (C) Ohm


Q5. Determine the resistance value and tolerance of a resistor that has the following color bands; first band is red, second band is red, third band is orange, and the fourth band is gold

(A) 220 Ohm, 5%
(B) 220 Ohm, 10%
(C) 22,000 Ohm, 5%
(D) 22,000 Ohm, 10%

Answer: (C) 22,000 Ohm, 5%


Q6. Waveforms are graphs that show:

(A) Frequency on the vertical axis and amplitude on the horizontal axis
(B) Amplitude on the vertical axis and frequency on the horizontal axis
(C) Amplitude on the vertical axis and the passage of time on the horizontal axis
(D) The passage of time on the vertical axis and amplitude on the horizontal axis

Answer: (C) Amplitude on the vertical axis and the passage of time on the horizontal axis


Q7. For a pure capacitor:

(A) AC current and voltage are exactly in phase
(B) AC current leads the voltage by 90 degree
(C) AC current is converted to dc voltage
(D) AC current lags the voltage by 90 degree

Answer: (B) AC current leads the voltage by 90 degree


Q8. Which one of the following kinds of materials has the highest permeability?

(A) A diamagnetic material
(B) A ferromagnetic material
(C) A paramagnetic material
(D) All of the above

Answer: (B) A ferromagnetic material


Q9. Which one of the following properties of a magnetic circuit can be directly compared to voltage in an electrical circuit?

(A) Flux density
(B) Number of lines of force
(C) Magnetomotive force
(D) Reluctance

Answer: (C) Magnetomotive force


Q10. How much current flows through a 0.02-H choke that is operating from a 12-V ac, 100-Hz source?

(A) 0.02 A
(B) 0.955 A
(C) 10 A
(D) 2.02 A

Answer: (B) 0.955 A


Electronic Principles MCQ – All Set

Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 01
Electronic Principles Objective Practice Test – Set 02
Computer Electronic Principles MCQ Test – Set 03
Computer Science Electronic Principles Online Test – Set 04
Computer Principles Free Online Practice – Set 05
Electronic Principles Multiple Choice Tests – Set 06
Electronic Principles Computer Test Series – Set 07
Computer Test Electronic Principles – Set 08
Electronic Principles Questions with Answers – Set 09
Computer Science Online Test Electronic Principles – Set 10
Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 011
Electronic Principles Fundamentals MCQ – Set 12
Computer Science Engineering Electronic Principles – Set 13
Electronic Principles Basic Questions & Answers – Set 14
Electronic Principles Computer Science Questions – set 15
Electronic Principles Objective Questions and Answers Set – 16

We hope the given computer science Engineering on Electronic Principles MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Electronic Principles. If you have any queries related to computer science Engineering on Electronic Principles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment