Electronic Principles Objective Practice Test – Set 02

PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. How many types of flow are there in a semiconductor?

(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 4

Answer: (C) 2


Q2. Which one of the following statements is true for the voltages in a series RL circuit?

(A) The total voltages is equal to the sum of the voltages across the resistance and inductance
(B) The voltage always has the same amplitude and phase for every part of the circuit
(C) The total voltage is less than the sum of the voltages across the resistance and inductance
(D) The total voltage lags the total current by less than 90

Answer: (C) The total voltage is less than the sum of the voltages across the resistance and inductance


Q3. A zener diode has a voltage of 10 V and a current of 20 mA. What is the power dissipation?

(A) 200 mW
(B) 300 mW
(C) 20 mW
(D) 10 mW

Answer: (A) 200 mW


Q4. If a load resistance is 1 kW, a stiff voltage source has a resistance of

(A) At least 10 Ohm
(B) Less than 10 Ohm
(C) More than 100 k Ohm
(D) Less than 100 k Ohm

Answer: (B) Less than 10 Ohm


Q5. If a transistor operates at the middle of the load line, an increase in the current gain will move the Q point

(A) Down
(B) Up
(C) Nowhere
(D) Off the load line

Answer: (B) Up


Q6. The north pole of a magnet is the one:

(A) That has its molecules arranged in a random pattern
(B) That would be attracted to the earth’s north magnetic pole
(C) That would be repelled by the south pole of another magnet
(D) That would be attracted to the earth’s south magnetic pole

Answer: (B) That would be attracted to the earth’s north magnetic pole


Q7. The Thevenin resistance is equal in value to the

(A) Load resistance
(B) Half the load resistance
(C) Internal resistance of a Morton circuit
(D) Open-load resistance

Answer: (A) Load resistance


Q8. A basic capacitor is composed of:

(A) Two conductors separated by a dielectric
(B) Two dielectrics separated by a conductor
(C) Two coils separated by a dielectric
(D) Two coils separated by a conductor

Answer: (A) Two conductors separated by a dielectric


Q9. Current and voltage are said to be in phase when:

(A) Their waveforms are both ac or both dc
(B) They have the same amplitude and frequency
(C) Their waveforms cross through zero and reach positive and negative peaks at the same time
(D) None of the above

Answer: (C) Their waveforms cross through zero and reach positive and negative peaks at the same time


Q10. The total impedance of a series RLC circuit:

(A) Is minimum at the resonant frequency
(B) Always increases as the applied frequency increases
(C) Always decreases as the applied frequency increases
(D) Is maximum at the resonant frequency

Answer: (A) Is minimum at the resonant frequency


Q11. Which one of the following statements regarding ac circuits is correct?

(A) Current and voltage are in phase through an inductor
(B) Current leads the voltage through an inductor
(C) Current lags the voltage through an inductor
(D) None of the above

Answer: (C) Current lags the voltage through an inductor


Q12. Holes act like:

(A) Atoms
(B) Crystals
(C) Negative charges
(D) Positive charges

Answer: (D) Positive charges


Q13. The period of a waveform is:

(A) The time required to complete one full cycle
(B) The number of cycles completed in one second
(C) The time required for the voltage to rise from 10% to 90% of the peak amplitude
(D) Equal to 0.707 times the peak amplitude

Answer:(A) The time required to complete one full cycle


Q14. Which one of the following statements applies to common, non-rechargeable flashlight batteries?

(A) Common flashlight batteries are secondary wet-cell batteries
(B) Common flashlight batteries are primary wet-cell batteries
(C) Common flashlight batteries are primary dry-cell batteries
(D) Common flashlight batteries are secondary dry-cell batteries

Answer: (C) Common flashlight batteries are primary dry-cell batteries


Q15. A step-down transformer has turns ration of 5:1. If the primary voltage is 120 Vrms, what is the secondary voltage?

(A) 12 V
(B) 18 V
(C) 24 V
(D) 30 V

Answer: (C) 24 V


Electronic Principles MCQ – All Set

Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 01
Electronic Principles Objective Practice Test – Set 02
Computer Electronic Principles MCQ Test – Set 03
Computer Science Electronic Principles Online Test – Set 04
Computer Principles Free Online Practice – Set 05
Electronic Principles Multiple Choice Tests – Set 06
Electronic Principles Computer Test Series – Set 07
Computer Test Electronic Principles – Set 08
Electronic Principles Questions with Answers – Set 09
Computer Science Online Test Electronic Principles – Set 10
Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 011
Electronic Principles Fundamentals MCQ – Set 12
Computer Science Engineering Electronic Principles – Set 13
Electronic Principles Basic Questions & Answers – Set 14
Electronic Principles Computer Science Questions – set 15
Electronic Principles Objective Questions and Answers Set – 16

We hope the given computer science Engineering on Electronic Principles MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Electronic Principles. If you have any queries related to computer science Engineering on Electronic Principles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment