Electronic Principles Multiple Choice Tests – Set 06

PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The transistor has a current gain of 175. If the base current is 0.1 mA, what is the collector current?

(A) 1750 mA
(B) 17.5 mA
(C) 175 mA
(D) 1.75 mA

Answer: (B) 17.5 mA


Q2. Which one of the following statements is true?

(A) The secondary voltage for a step-down power transformer is greater than the primary voltage
(B) The secondary current for a step-down power transformer is greater than the primary voltage
(C) Parallel RLC circuit operated below its resonant frequency
(D) Purely resistive circuit

Answer: (B) The secondary current for a step-down power transformer is greater than the primary voltage


Q3. What is the algebraic sum of this series of values: +2, -3, -6, +4?

(A) -6
(B) -3
(C) 0
(D) +2

Answer: (B) -3


Q4. Which one of the following statements is true?

(A) Power dissipation of a pure inductor decreases with operating frequency
(B) Power dissipation of a pure inductor is at a maximum for dc source voltages
(C) Power dissipation of a pure inductor increases with operating frequency
(D) There is no meaningful relationship between the power dissipation of a pure inductor and its operating frequency

Answer: (D) There is no meaningful relationship between the power dissipation of a pure inductor and its operating frequency


Q5. When operating below its resonant frequency, a series RLC circuit has the characteristics of a:

(A) Series RL circuit
(B) Series RC circuit
(C) Series RLC circuit operated above its resonant frequency
(D) Purely resistive circuit

Answer: (B) Series RC circuit


Q6. Which one of the following equations most directly determines the amount of current flowing through a resistor when you know the value of the resistor and the voltage drop across it?

(A) E = PR
(B) E = I2R
(C) I = E/R
(D) I = ER

Answer: (C) I = E/R


Q7. The nucleus of the copper atom contains how many protons?

(A) 1
(B) 4
(C) 19
(D) 29

Answer: (D) 29


Q8. Doubling the operating frequency of an inductive circuit:

(A) Has no effect on the inductive reactance
(B) Doubles the amount of inductive reactance
(C) Multiplies the inductive reactance by 6.28
(D) Cuts the inductive reactance in half

Answer:(B) Doubles the amount of inductive reactance


Q9. In a transistor operates at the middle of the load line, an increase in the base resistance will move the Q point

(A) Down
(B) Up
(C) Nowhere
(D) Off the load line

Answer: (A) Down


Q10. Which one of the following statements best describes magnetic hysteresis?

(A) Hysteresis is the amount of magnetic flux that is not confined to the core material of an electromagnet
(B) Hysteresis is most apparent when a steady amount of current is lowing through the coil of an electromagnet
(C) Hysteresis is most apparent when the current through the coil of an electromagnet changes frequently
(D) Hysteresis is most apparent when the core material is saturated

Answer: (C) Hysteresis is most apparent when the current through the coil of an electromagnet changes frequently


Q11. Which one of the following statements most accurately reflects the nature of ac power?

(A) The current in an ac circuit flows in one direction, but changes value periodically
(B) The current in an ac circuit flows in one direction at a steady level
(C) The current in an ac circuit changes direction periodically
(D) The current in an ac circuit flows in two directions at the same time

Answer:(C) The current in an ac circuit changes direction periodically


Q12. Who invented the first junction transistor?

(A) Smith
(B) Gomes
(C) Fisher
(D) Shockley

Answer: (D) Shockley


Q13. The basic unit of measurement for current is the:

(A) Volt
(B) Watt
(C) Ampere
(D) Ohm

Answer: (C) Ampere


Q14. Which one of the following is a statement of Kirchhoff’s voltage law?

(A) The total voltage in a parallel circuit is less than the value of the smallest voltage
(B) The algebraic sum of voltages in a loop is equal to zero
(C) The voltage drop across a resistance is proportional to the value of resistance and the amount of current flowing through it
(D) The algebraic sum of voltages entering and leaving a point is equal to zero

Answer: (B) The algebraic sum of voltages in a loop is equal to zero


Q15. The peak value of a sine waveform is:

(A) The amplitude at 70.7% of the maximum value
(B) The amplitude at 90% of the maximum value
(C) The amplitude at 1.41 times the maximum value
(D) The maximum positive or negative value

Answer: (D) The maximum positive or negative value


Electronic Principles MCQ – All Set

Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 01
Electronic Principles Objective Practice Test – Set 02
Computer Electronic Principles MCQ Test – Set 03
Computer Science Electronic Principles Online Test – Set 04
Computer Principles Free Online Practice – Set 05
Electronic Principles Multiple Choice Tests – Set 06
Electronic Principles Computer Test Series – Set 07
Computer Test Electronic Principles – Set 08
Electronic Principles Questions with Answers – Set 09
Computer Science Online Test Electronic Principles – Set 10
Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 011
Electronic Principles Fundamentals MCQ – Set 12
Computer Science Engineering Electronic Principles – Set 13
Electronic Principles Basic Questions & Answers – Set 14
Electronic Principles Computer Science Questions – set 15
Electronic Principles Objective Questions and Answers Set – 16

We hope the given computer science Engineering on Electronic Principles MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Electronic Principles. If you have any queries related to computer science Engineering on Electronic Principles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment