Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 01

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Doubling the operating frequency of a purely capacitive circuit:

(A) Has no effect on the total circuit current
(B) Doubles the amount of total current
(C) Cuts the total current by one-half
(D) Thrice the amount of total current

Answer:(B) Doubles the amount of total current


Q2. An intrinsic semiconductor has some holes in it at room temperature. What causes these holes?

(A) Doping
(B) Valence electrons
(C) Free electrons
(D) Thermal energy

Answer: (D) Thermal energy


Q3. Suppose the peak value of a sinusoidal voltage is 50 V. What is the rms value?

(A) 37.4 V
(B) 35.4 V
(C) 38.74 V
(D) 30.4 V

Answer:(B) 35.4 V


Q4. Assuming 100% efficiency, what is the power being applied to the primary winding of the transformer described in the above question?

(A) 200 W
(B) 1000 W
(C) 20 W
(D) 100 W

Answer:(A) 200 W


Q5. The core of an electromagnet is said to be in saturation when:

(A) The core is permitted to move freely within the coil
(B) An increase in current through the coil causes no further increase in the mmf
(C) Frequent changes in the direction of current through the coil causes heating effects in the core material
(D) Changing the polarity of the current in the coil changes the polarity of the magnetic field around the core

Answer: (B) An increase in current through the coil causes no further increase in the mmf


Q6. Suppose a voltage source has an ideal voltage of 12V and an internal resistance of 0.5W. For what values of load resistance will the voltage source appear stiff?

(A) 5 Ohm
(B) 50 Ohm or more
(C) 100 Ohm
(D) 6 Ohm

Answer: (B) 50 Ohm or more


Q7. If the current gain is 200 and the collector current is 100 mA, the base current is

(A) 2 mA
(B) 0.5 mA
(C) 2 A
(D) 200 A

Answer: (B) 0.5 mA


Q8. Two diodes are in series. The first diode has a voltage of 0.75 V and the second has a voltage of 0.8 V. If the current through the first diode is 500 mA, what is the current through the second diode

(A) 11 mA
(B) 12 mA
(C) 10 mA
(D) 14 mA

Answer: (C) 10 mA


Q9. The value of a capacitor can be made larger by:

(A) Increasing the area of the plates
(B) Decreasing the area of the plates
(C) Increasing the frequency of the applied voltage
(D) Increasing the voltage applied to the plates

Answer: (A) Increasing the area of the plates


Q10. Which one of the following phrases most accurately describes the nature of a pulsating dc voltage?

(A) The voltage remains at one polarity and at a steady level
(B) The voltage remains at one polarity but changes value periodically
(C) The voltage causes current to flow in two directions at the same time
(D) The voltage reverses polarity periodically

Answer: (B) The voltage remains at one polarity but changes value periodically


Q11. The venin theorem replaces a complicated circuit facing a load by an

(A) Ideal voltage source and parallel resistor
(B) Ideal current source and parallel resistor
(C) Ideal voltage source and series resistor
(D) Ideal current source and series resistor

Answer:(C) Ideal voltage source and series resistor


Q12. The total capacitive reactance of a parallel capacitor circuit is:

(A) Equal to the sum of the individual capacitive-reactance values
(B) Equal to the sum of the individual capacitance values
(C) Equal to the source voltage divided by total current
(D) Less than the capacitance value of the smallest capacitor

Answer:(C) Equal to the source voltage divided by total current


Q13. Which one of the following principles best describes the basic operation of a generator?

(A) Like magnetic poles repel; unlike poles attract
(B) Current is induced in a conductor that is moving through a magnetic field
(C) Like magnetic poles attract; unlike poles repel
(D) Current flowing through a conductor generates a magnetic field

Answer: (B) Current is induced in a conductor that is moving through a magnetic field


Q14. Reducing the amount of current through an inductor:

(A) Reduces the value of inductance by one-half
(B) Multiplies the value of inductance by four
(C) Multiplies the value of inductance by two
(D) Has no effect on the inductance

Answer: (D) Has no effect on the inductance


Q15. Which one of the following statements best applies to a series RLC circuit?

(A) The voltage waveform for each component always has the same amplitude and phase as the applied voltage
(B) The current waveform for each component always has the same amplitude and phase as the applied current
(C) The sum of the current is always less than the applied current
(D) None of the above

Answer: (B) The current waveform for each component always has the same amplitude and phase as the applied current


Electronic Principles MCQ – All Set

Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 01
Electronic Principles Objective Practice Test – Set 02
Computer Electronic Principles MCQ Test – Set 03
Computer Science Electronic Principles Online Test – Set 04
Computer Principles Free Online Practice – Set 05
Electronic Principles Multiple Choice Tests – Set 06
Electronic Principles Computer Test Series – Set 07
Computer Test Electronic Principles – Set 08
Electronic Principles Questions with Answers – Set 09
Computer Science Online Test Electronic Principles – Set 10
Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 011
Electronic Principles Fundamentals MCQ – Set 12
Computer Science Engineering Electronic Principles – Set 13
Electronic Principles Basic Questions & Answers – Set 14
Electronic Principles Computer Science Questions – set 15
Electronic Principles Objective Questions and Answers Set – 16

We hope the given computer science Engineering on Electronic Principles MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Electronic Principles. If you have any queries related to computer science Engineering on Electronic Principles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment