Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 01

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In an intrinsic semiconductor, the number of free electrons

(A) Equals the number of holes
(B) Is less than the number of holes
(C) Is greater than the number of holes
(D) Impossible to say

Answer: (A) Equals the number of holes


Q2. If N1/N2 = 2, and the primary voltage is 120 V, what is the secondary voltage?

(A) 0 V
(B) 36 V
(C) 40 V
(D) 60 V

Answer:(D) 60 V


Q3. Which one of the following phrases most accurately describes a purely inductive circuit?

(A) Resistances provide the only opposition to current flow
(B) Inductive reactance provides the only opposition to current flow
(C) Combinations of resistance and inductive reactance provide any opposition to current flow
(D) The ac voltage lags the current by 90 degree

Answer: (B) Inductive reactance provides the only opposition to current flow


Q4. The valence electron of a copper atom experiences what kind of attraction toward the nucleus?

(A) Strong
(B) Neutral
(C) Weak
(D) Impossible to say

Answer: (C) Weak


Q5. At cut off, the Q point is at

(A) Upper end of the load line
(B) Middle of the load line
(C) Lower end of the load line
(D) Infinity

Answer: (C) Lower end of the load line


Q6. Household light bulbs have a given power rating, and they operate at 120 V. Which one of the following equations most directly provides the current rating of these light bulbs?

(A) P = I2R
(B) P = IE
(C) P = E2/R
(D) I = P/E

Answer: (D) I = P/E


Q7. What is the power dissipation of a resistance that has 24 V dropped across it and 0.25 A flowing through it?

(A) 3 W
(B) 6 W
(C) 64 W
(D) 122 W

Answer: (B) 6 W


Q8. When the collector current increases, what does the current gain do?

(A) Decreases
(B) Stays the same
(C) Increases
(D) None of the above

Answer: (C) Increases


Q9. Which one of the following is most likely used for measuring the rate of electron flow?

(A) Voltmeter
(B) Ammeter
(C) Wattmeter
(D) Ohmmeter

Answer: (B) Ammeter


Q10. Doubling the number of turns of wire in an inductor:

(A) Reduces the value of inductance by one-half
(B) Multiplies the value of inductance by two
(C) Multiplies the value of inductance by four
(D) Reduces the value of inductance by one-fourth

Answer: (C) Multiplies the value of inductance by four


Q11. How many types of flow are there in a semiconductor?

(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3

Answer: (B) 1


Q12. How much current flows through a 60-W light bulb that is operating at 120 V?

(A) 0.5A
(B) 180 A
(C) 2 A
(D) 7200 A

Answer: (A) 0.5A


Q13. In a pure inductor:

(A) AC current leads the voltage by 90 degree
(B) AC current and voltage are exactly in phase
(C) AC current lags the voltage by 90 degree
(D) AC current is converted to dc voltage

Answer: (C) AC current lags the voltage by 90 degree


Q14. An ideal voltage source has

(A) Zero internal resistance
(B) Infinite internal resistance
(C) A load dependent voltage
(D) A load-dependent current

Answer: (A) Zero internal resistance


Q15. Doubling the operating voltage of a purely capacitive circuit:

(A) Has no effect on the capacitive reactance
(B) Doubles the amount of capacitive reactance
(C) Multiplies the capacitive reactance by 7
(D) Cuts the capacitive reactance in half

Answer: (A) Has no effect on the capacitive reactance


Electronic Principles MCQ – All Set

Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 01
Electronic Principles Objective Practice Test – Set 02
Computer Electronic Principles MCQ Test – Set 03
Computer Science Electronic Principles Online Test – Set 04
Computer Principles Free Online Practice – Set 05
Electronic Principles Multiple Choice Tests – Set 06
Electronic Principles Computer Test Series – Set 07
Computer Test Electronic Principles – Set 08
Electronic Principles Questions with Answers – Set 09
Computer Science Online Test Electronic Principles – Set 10
Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 011
Electronic Principles Fundamentals MCQ – Set 12
Computer Science Engineering Electronic Principles – Set 13
Electronic Principles Basic Questions & Answers – Set 14
Electronic Principles Computer Science Questions – set 15
Electronic Principles Objective Questions and Answers Set – 16

We hope the given computer science Engineering on Electronic Principles MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Electronic Principles. If you have any queries related to computer science Engineering on Electronic Principles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment