Electronic Principles Fundamentals MCQ – Set 12

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which one of the following phrases most accurately describes a purely capacitive circuit?

(A) Resistances provide the only opposition to current flow
(B) Capacitive reactance provides the only opposition to current flow
(C) The ac voltage leads the current by 90 degree
(D) Combinations of resistance and capacitive reactance provide any opposition to current flow

Answer: (B) Capacitive reactance provides the only opposition to current flow


Q2. Which one of the following statements best applies to a parallel RLC circuit?

(A) The voltage waveform for each component always has the same amplitude and phase as the applied voltage
(B) The sum of the current is always less than the applied current
(C) The current waveform for each component always has the same amplitude and phase as the applied current
(D) All of the above

Answer: (A) The voltage waveform for each component always has the same amplitude and phase as the applied voltage


Q3. Doubling the operating frequency of a purely inductive circuit:

(A) Doubles the amount of current through the inductors
(B) Has no effect on the current through the inductors
(C) Cuts the current through the inductors one-half
(D) Increases the current, but by an amount that can be determined only by doing a complete analysis of the circuit

Answer: (C) Cuts the current through the inductors one-half


Q4. What is the primary difference between primary and secondary cell batteries?

(A) Primary-cell batteries can be recharged and used many times, whereas secondary-cell batteries cannot be properly recharged
(B) Secondary-cell batteries can be recharged and used many times, whereas primary-cell batteries cannot be properly recharged
(C) Primary-cell batteries use chemical cells, whereas secondary-cell batteries use an alternative energy source, such as thermal or magnetic energy, to supplement their outputs
(D) Primary-cell batteries must be recharged at a much slower rate that secondary-cell batteries

Answer: (B) Secondary-cell batteries can be recharged and used many times, whereas primary-cell batteries cannot be properly recharged


Q5. The total inductance of a series inductor circuit is:

(A) Equal to the sum of the individual inductance values
(B) Equal to the sum of the individual inductive-reactance values
(C) Less than the value of the smallest inductor
(D) Equal to the source voltage divided by total current

Answer: (A) Equal to the sum of the individual inductance values


Q6. Suppose the zener diode has a breakdown voltage of 10 V and zener resistance of 8.5 W, what is the additional voltage when the current is 20 mA?

(A) 0.17 V
(B) 10.17 V
(C) 20 V
(D) 18.8 V

Answer: (A) 0.17 V


Q7. The equivalent of 1 micro A is:

(A) 10000 A
(B) 1000 A
(C) One-millionth of an ampere
(D) One million amperes

Answer: (C) One-millionth of an ampere


Q8. Which one of the following statements is true for the currents in a series RC circuit?

(A) The current always has the same amplitude and phase for every part of the circuit
(B) The total current is equal to the sum of the currents for the resistance and capacitance
(C) The total current is greater than the sum of the currents for the resistance and capacitance
(D) The total current is less than the sum of the currents for the resistance and capacitance

Answer: (A) The current always has the same amplitude and phase for every part of the circuit


Q9. A dielectric material is:

(A) A good conductor
(B) A good insulator
(C) A poor conductor of electrostatic fields
(D) A good conductor of magnetic fields

Answer: (B) A good insulator


Q10. The rise time of a pulse waveform is the time required for the voltage to rise:

(A) From zero to its rms value
(B) From zero to its peak value
(C) From 10% of the peak value to 70.7% of the peak value
(D) From 10% of the peak value to 90% of the peak value

Answer: (D) From 10% of the peak value to 90% of the peak value


Q11. What form of energy is used for creating static electricity?

(A) Solar energy
(B) Mechanical energy
(C) Chemical energy
(D) Light energy

Answer: (D) Light energy


Q12. Suppose a voltage source has an ideal voltage of 15V and a source resistance of 0.2W. For what values of load resistance will the voltage source appear stiff?

(A) 20 Ohm
(B) 30 Ohm
(C) 10 Ohm
(D) 100 Ohm

Answer:(A) 20 Ohm


Q13. Which one of the following statements regarding ac circuits is correct?

(A) Current and voltages are in phase through a resistor
(B) Current leads the voltage through a resistor
(C) Current lags the voltage through a resistor
(D) None of the above

Answer: (A) Current and voltages are in phase through a resistor


Q14. The knee voltage of a diode is approximately equal to the

(A) Applied voltage
(B) Barrier potential
(C) Breakdown voltage
(D) Forward voltage

Answer: (B) Barrier potential


Q15. Suppose a step-down transformer has a turns ration of 5:1. If the secondary current is 1A rms, what is the primary-current?

(A) 0.3 A
(B) 0.2 A
(C) 0.4 A
(D) 0.6 A

Answer: (B) 0.2 A


Electronic Principles MCQ – All Set

Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 01
Electronic Principles Objective Practice Test – Set 02
Computer Electronic Principles MCQ Test – Set 03
Computer Science Electronic Principles Online Test – Set 04
Computer Principles Free Online Practice – Set 05
Electronic Principles Multiple Choice Tests – Set 06
Electronic Principles Computer Test Series – Set 07
Computer Test Electronic Principles – Set 08
Electronic Principles Questions with Answers – Set 09
Computer Science Online Test Electronic Principles – Set 10
Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 011
Electronic Principles Fundamentals MCQ – Set 12
Computer Science Engineering Electronic Principles – Set 13
Electronic Principles Basic Questions & Answers – Set 14
Electronic Principles Computer Science Questions – set 15
Electronic Principles Objective Questions and Answers Set – 16

We hope the given computer science Engineering on Electronic Principles MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Electronic Principles. If you have any queries related to computer science Engineering on Electronic Principles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment