Electronic Principles Computer Science Questions – set 15

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which one of the following statements is true for the currents in a parallel RC circuit?

(A) The total current is equal to the sum of the currents for the resistance and capacitance
(B) The current always has the same amplitude and phase for every part of the circuit
(C) The total current is less than the sum of the currents for the resistance and capacitance
(D) The total current is greater than the sum of the currents for the resistance and capacitance

Answer: (A) The total current is equal to the sum of the currents for the resistance and capacitance


Q2. What is the inductive reactance of a 2-H coil operating at 60 Hz?

(A) 754 Ohm
(B) 30 Ohm
(C) 60 Ohm
(D) 120 Ohm

Answer: (A) 754 Ohm


Q3. Which one of the following phrases best describes residual magnetism?

(A) Magnetism that remains in the core of an electromagnet after the current through the coil is turned off
(B) The force of attraction between the poles of a permanent and temporary magnetic field
(C) The amount of magnetic flux that is not confined to the core material of an electromagnet
(D) The circular magnetic field that surrounds a conductor carrying a current

Answer:(A) Magnetism that remains in the core of an electromagnet after the current through the coil is turned off


Q4. To get the Norton current, you have to

(A) Short the load resistor
(B) Open the load resistor
(C) Short the voltage source
(D) Open the voltage source

Answer: (A) Magnetism that remains in the core of an electromagnet after the current through the coil is turned off


Q5. A device that converts light energy to electrical energy is called a:

(A) Thermocouple
(B) Solar cell
(C) Photodiode
(D) Photo transistor

Answer: (B) Solar cell


Q6. Which one of the following statements is true for the voltages in a series RC circuit?

(A) The total voltage is equal to the sum of the voltages across the resistance and capacitance
(B) The voltage always has the same amplitude and phase for every part of the circuit
(C) The total voltage is less than the sum of the voltages across the resistance and capacitance
(D) The total voltage is greater than the sum of the voltages across the resistance and capacitance

Answer: (C) The total voltage is less than the sum of the voltages across the resistance and capacitance


Q7. Which one of the following statements is true?

(A) Capacitive reactance is at a minimum for dc source voltages
(B) Capacitive reactance decreases as the operating frequency increases
(C) There is no meaningful relationship between capacitive reactance and operating frequency
(D) Capacitive reactance increases as the operating frequency increases

Answer: (B) Capacitive reactance decreases as the operating frequency increases


Q8. Which one of the following devices is most often used for measuring opposition to current flow in a circuit?

(A) Ammeter
(B) Voltmeter
(C) Ohmmeter
(D) Wattmeter

Answer: (C) Ohmmeter


Q9. The secondary voltage for a certain power transformer is twice the voltage applied to the primary. The current flowing in the secondary winding will be:

(A) One-half the primary current
(B) Same as the primary current
(C) Twice the primary current
(D) No more than 10% less than the primary current

Answer: (A) One-half the primary current


Q10. If a load resistance is 1 kW, a stiff current source has a resistance of

(A) At least 10 Ohm
(B) Less than 10 Ohm
(C) More than 100 k Ohm
(D) Less than 100 k Ohm

Answer: (C) More than 100 k Ohm


Q11. Holes are the minority carriers in which type of semiconductor?

(A) Extrinsic
(B) Intrinsic
(C) n-type
(D) p-type

Answer:(C) n-type


Q12. The voltage across a 1N4001 is 0.93V when the current is 1A. What is the power dissipation of the diode for these values?

(A) 0.93 W
(B) 0.93 V
(C) 1 A
(D) 9.3 W

Answer:(A) 0.93 W


Q13. A device that converts mechanical into electrical energy is?

(A) Solar cell
(B) Thermocouple
(C) Chemical cell
(D) Generator

Answer: (D) Generator


Q14. Inductive reactance is measured in units of:

(A) Volts per second
(B) Amperes per second
(C) Ohm
(D) Henrys

Answer: (C) Ohm


Q15. Molecule is

(A) The smallest particle of a substance that retains the properties of that substance
(B) An atom that has a shortage of electrons in its outer orbit
(C) An atom that has an excessive number of electrons in its outer orbit
(D) An atom that flows whenever there is an imbalance of electrical charges between two points

Answer: (A) The smallest particle of a substance that retains the properties of that substance


Electronic Principles MCQ – All Set

Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 01
Electronic Principles Objective Practice Test – Set 02
Computer Electronic Principles MCQ Test – Set 03
Computer Science Electronic Principles Online Test – Set 04
Computer Principles Free Online Practice – Set 05
Electronic Principles Multiple Choice Tests – Set 06
Electronic Principles Computer Test Series – Set 07
Computer Test Electronic Principles – Set 08
Electronic Principles Questions with Answers – Set 09
Computer Science Online Test Electronic Principles – Set 10
Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 011
Electronic Principles Fundamentals MCQ – Set 12
Computer Science Engineering Electronic Principles – Set 13
Electronic Principles Basic Questions & Answers – Set 14
Electronic Principles Computer Science Questions – set 15
Electronic Principles Objective Questions and Answers Set – 16

We hope the given computer science Engineering on Electronic Principles MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Electronic Principles. If you have any queries related to computer science Engineering on Electronic Principles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment