Electronic Principles Basic Questions & Answers – Set 14

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which one of the following statements is true for resistance in a parallel circuit?

(A) The total resistance is equal to the sum of the individual resistances in a parallel circuit
(B) The total resistance of a parallel circuit is always less than the value of the smallest resistance
(C) The total resistance of a parallel circuit is equal to the total voltage
(D) The total resistance in a parallel circuit is equal to the average value of the individual resistances

Answer: (B) The total resistance of a parallel circuit is always less than the value of the smallest resistance


Q2. Which one of the following statements is true for current flowing in a parallel circuit?

(A) The amount of current flow through each branch of a parallel circuit can be different, depending on the resistance of each branch part and the amount of voltage applied to it
(B) The same current always flows through every part of a parallel circuit
(C) The total current in a parallel circuit is equal to the total voltage multiplied by the total resistance
(D) The total current in a parallel circuit is always less than the smallest amount of current

Answer: (A) The amount of current flow through each branch of a parallel circuit can be different, depending on the resistance of each branch part and the amount of voltage applied to it


Q3. The saturation point is approximately the same as

(A) Cutoff point
(B) Lower end of the load line
(C) Upper end of the load line
(D) Infinity

Answer: (C) Upper end of the load line


Q4. What are the main parts of an atom?

(A) Protons only
(B) Electrons, protons, and ions
(C) Electrons, ions, and neutrons
(D) Electrons, protons, and neutrons

Answer: (D) Electrons, protons, and neutrons


Q5. A transistor has how many doped regions?

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

Answer: (C) 3


Q6. The component that forms the electrical connection between the rotating coil of wire in a motor and the external source of electrical energy is called the:

(A) Rotor
(B) Armature
(C) Battery
(D) Commutator

Answer: (D) Commutator


Q7. The number of free electrons and holes in intrinsic semiconductor increases when the temperature

(A) Decreases
(B) Increases
(C) Stays the same
(D) 0o C

Answer: (B) Increases


Q8. What is the phase shift between total current and voltage, if 100 ohm resistor connected in parallel with an inductor that has a reactance of 200W?

(A) 0 degree
(B) 26.6 degree
(C) 90 degree
(D) 180 degree

Answer: (B) 26.6 degree


Q9. The total impedance of a parallel RLC circuit:

(A) Always increases as the applied frequency increases
(B) Is equal to the sum of the values of resistance, inductive reactance and capacitive reactance
(C) Always decreases as the applied frequency increases
(D) Is maximum at the resonant frequency

Answer: (D) Is maximum at the resonant frequency


Q10. A high-pass filter:

(A) Passes lower-frequency signals and reduces higher-frequency signals
(B) Passes higher-frequency signals and reduces lower-frequency signals
(C) Has no effect on ac signals
(D) Increases the level of all frequencies by a significant amount

Answer:(B) Passes higher-frequency signals and reduces lower-frequency signals


Q11. Which one of the following is a direct statement of Ohm’s law?

(A) The voltage drop across a resistance is proportional to the value of resistance and the amount of current flowing through it
(B) The total resistance of a parallel circuit is less than the value of the smallest resistance
(C) The algebraic sum of voltages in a loop is equal to zero
(D) The algebraic sum of currents entering and leaving a point is equal to zero

Answer: (A) The voltage drop across a resistance is proportional to the value of resistance and the amount of current flowing through it


Q12. Which one of the following statements is true for voltage in a parallel circuit?

(A) The total voltage in a parallel circuit is equal to the average value of the individual voltages
(B) The total voltage in a parallel circuit is always less than the value of the smallest voltage
(C) The total voltage is equal to the sum of the voltages across the individual branches in a parallel circuit
(D) The total voltage of a parallel circuit is the same as the voltages across each branch

Answer: (D) The total voltage of a parallel circuit is the same as the voltages across each branch


Q13. What kind of battery is most likely included in a cordless electric knife?

(A) Zinc-carbon battery
(B) Mercury-cell battery
(C) Nicad battery
(D) Lead-acid battery

Answer: (B) Mercury-cell battery


Q14. Which one of the following kinds of materials has the lowest permeability?

(A) A diamagnetic material
(B) A paramagnetic material
(C) A ferromagnetic material
(D) All of the above

Answer: (A) A diamagnetic material


Q15. Current is

(A) The flow of charged particles through a material
(B) An imbalance of electrical charges
(C) The force that causes electrons to flow
(D) The number of free electrons in an atom

Answer: (A) The flow of charged particles through a material


Electronic Principles MCQ – All Set

Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 01
Electronic Principles Objective Practice Test – Set 02
Computer Electronic Principles MCQ Test – Set 03
Computer Science Electronic Principles Online Test – Set 04
Computer Principles Free Online Practice – Set 05
Electronic Principles Multiple Choice Tests – Set 06
Electronic Principles Computer Test Series – Set 07
Computer Test Electronic Principles – Set 08
Electronic Principles Questions with Answers – Set 09
Computer Science Online Test Electronic Principles – Set 10
Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 011
Electronic Principles Fundamentals MCQ – Set 12
Computer Science Engineering Electronic Principles – Set 13
Electronic Principles Basic Questions & Answers – Set 14
Electronic Principles Computer Science Questions – set 15
Electronic Principles Objective Questions and Answers Set – 16

We hope the given computer science Engineering on Electronic Principles MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Electronic Principles. If you have any queries related to computer science Engineering on Electronic Principles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment