Docks and Harbor Engineering MCQ Practice Test – Set 01

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which of the following conditions of loading imposes the greatest load on the foundation in case of dry docks?

(A) When the dock is empty
(B) When the dock is empty with the ship of maximum tonnage
(C) When the dock is full of water
(D) When the dock is dry and is under construction

Answer: (C) When the dock is full of water


Q2. Pick up the correct statement from the following:

(A) The regular periodic rise and fall of the surface of the sea, is called tide
(B) The average difference in water level between high tide and low tide at a place, is called tidal range
(C) The movement of water caused by the action of tide, is called a tidal current
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q3. Pick up the correct statement from the following:

(A) The tides at any place occur a little less than 1 hour later, each succeeding day
(B) The influence of the earth’s gravity alone produces level-tidal less sea
(C) The spinning force is maximum at the equator and zero at the poles
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q4. Which of the following structures are constructed parallel to shore line to develop a demarcating line between land area and water area?

(A) Sea walls, bulk heads and groynes
(B) Sea walls, bulk heads and revetments
(C) Sea walls, revetments and groynes
(D) Bulk heads, revetments and groynes

Answer: (B) Sea walls, bulk heads and revetments


Q5. The significant wave height is defined is the average height of the

(A) One-third highest waves
(B) One-fourth highest waves
(C) One-fifth highest waves
(D) One-tenth highest waves

Answer: (A) One-third highest waves


Q6. The minimum diameter of turning besin, where ships turn by going ahead and without tug assistance should be

(A) L
(B) 1.5 L
(C) 2.0 L
(D) 4.0 L
Where ‘L’ is the length of the largest ship to use the port

Answer: (D) 4.0 L


Q7. In multiple point mooring system, vessel is secured to minimum of

(A) Two points
(B) Four points
(C) Six points
(D) Eight points

Answer: (B) Four points


Q8. The fixed mooring does not require

(A) Mooring post
(B) Bollard
(C) Anchors
(D) Capstan

Answer: (C) Anchors


Q9. Pick up the correct statement from the following:

(A) The maritime structures should be designed to withstand wave motion of air
(B) The wind vortex results in conical depression in the air surface
(C) A tube of air rotating at hundreds of kilometers per hour forms a tornado
(D) All of the above

Answer:(D) All of the above


Q10. As compared to wall type breakwater, mound type breakwater

(A) Requires skilled labor
(B) Requires low maintenance cost
(C) Requires less material
(D) Results in less damage due to gradual failure

Answer: (D) Results in less damage due to gradual failure


Q11. A ship is berthed in a chamber and lifted by principles of buoyancy, such a chamber is called.

(A) Dry dock
(B) Wet dock
(C) Floating dock
(D) Refuge dock

Answer: (C) Floating dock


Q12. At a given port, the fetch is 400 nautical miles, the maximum height of storm wave will be

(A) 2.073 m
(B) 8.169 m
(C) 9.144 m
(D) 6.8 m

Answer: (C) 9.144 m


Q13. In a two lane channel, bottom width of channel is given by

(A) Manoeuvring lane + (2 × Bank clearance lane)
(B) (2 × Manoeuvring lane) + (2 × Bank clearance lane)
(C) (2 × Manoeuvring lane) + (2 × Bank clearance lane + ship clearance lane)
(D) Manoeuvring lane + (2 × Bank clearance lane) + ship clearance lane

Answer: (C) (2 × Manoeuvring lane) + (2 × Bank clearance lane + ship clearance lane)


Q14. Due to the impact of water wave on a sea shore structure

(A) Hydrostatic pressure coupled with a strong momentary impact is caused
(B) Vibrations are subjected
(C) Internal pressure is developed
(D) All of the above

Answer:(D) All of the above


Q15. Pick up the correct statement from the following:

(A) Spring tides are caused at new and full moon
(B) Neap tides are caused when the moon is in her quarters
(C) Spring tides are roughly twice the height of neap tides
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Docks and Harbor Engineering MCQs all set-

We hope the given Docks and Harbor Engineering Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment