Disk Operating System MCQ Test – Set 03

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The autoexec.bat configuration file

(A) Is run after config.sys on system boot-up
(B) Contains all windows configuration files
(C) Is also known as config.sys
(D) Checks for system polarity

Answer: (A) Is run after config.sys on system boot-up


Q2. What command can you add to the AUTOEXEC.BAT file so that your computer temporarily stops in the execution of the file before continuing?

(A) Pause
(B) Halt
(C) Wait x.xx seconds
(D) Wait until Files=”x”

Answer: (A) Pause


Q3. What DOS program can you run to see which serial ports are detected?

(A) Comdiag
(B) MSD
(C) Command.com
(D) SDET

Answer: (B) MSD


Q4. While working with MS-DOS, which command is used to switch to the monochrome display from color display?

(A) MODE BLACK
(B) MODE B/W
(C) MODE MONO
(D) MODE CO40

Answer:(C) MODE MONO


Q5. Where would you load the mouse driver mouse.sys?

(A) config.sys
(B) autoexec.bat
(C) win.ini
(D) io.sys

Answer: (A) config.sys/C


Q6. While working with MS-DOS, which command is used to force DOS to recheck all clusters when reformatting a disk?

(A) FORMAT/B
(B) FORMAT/S
(C) FORMAT/8
(D) FORMAT/C

Answer: (D) FORMAT/C


Q7. While working with MS-DOS, which command is used to display the contents of a file and pause the display after each screenful of information?

(A) TYPE filename | MORE
(B) CAT filename | MORE
(C) CAT filename | pg
(D) MORE filename

Answer: (A) TYPE filename | MORE


Q8. To conserve battery power on your laptop computer. What DOS v6.x command should you use?

(A) Powermon.exe
(B) Power.exe
(C) Idel.com
(D) Pw.sys

Answer: (B) Power.exe


Q9. A system has two IDE hard drives that are each divided into primary and extended partitions, which drive letter is assigned to the primary partition of the second drive?

(A) C
(B) D
(C) E
(D) F

Answer: (B) D


Q10. While working with MS-DOS, which command is used to restore files that were backed up using the BACKUP command?

(A) COPY
(B) DISKCOPY
(C) RESTORE
(D) STORE

Answer: (C) RESTORE


Q11. The MODE command of MS-DOS is used to

(A) Display information about several types of devices installed in your computer
(B) Provide various types of control over your printers
(C) Make changes of the current display
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q12. Which command will be used to display a column file compression ratio for each file of Double spaced disk?

(A) DIR/W
(B) DIR/S
(C) DIR/B
(D) DIR /C (/C switch introduced in DOS version 6.00)

Answer: (D) DIR /C (/C switch introduced in DOS version 6.00)


Q13. Which command is used to send the contents of file named REPORT/TXT to the standard printing device?

(A) TYPE REPORT.TXT TO PRINTER
(B) TYPE REPORT.TXT > PRN
(C) TYPE REPORT.TXT | PRN
(D) TYPE REPORT.TXT | PRINTER

Answer: (B) TYPE REPORT.TXT > PRN


Q14. Batch files contain a group of MS-DOS commands that are run in successive order. What filename extension identifies batch files?

(A) COM
(B) BAT
(C) EXE
(D) SYS

Answer: (B) BAT


Q15. Each time you turn the power switch on, which control files will the computer check?

(A) COMMAND.COM, IO.SYS
(B) COMMAND.COM, DATE.COM, TIME.COM
(C) COMMAND.COM, IO.SYS, MSDOS.SYS
(D) CHKDSK.EXE

Answer: (C) COMMAND.COM, IO.SYS, MSDOS.SYS


Disk Operating System (DOS) MCQ – All Set

Disk Operating System (DOS) MCQ – Set 01
DOS Multiple Choice Questions – Set 02
Disk Operating System MCQ Test – Set 03
DOS Questions & Answers – Set 04
xam Preparation Online Disk Operating System – Set 05
Free Online Practice Test DOS – Set 06
DOS Computer Based Online Test – Set 07

We hope the given computer science Engineering on Disk Operating System (DOS) MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Disk Operating System (DOS). If you have any queries related to computer science Engineering on Disk Operating System (DOS) MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top